Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) himayesinde, 24 Eylül 2020’de, Ankara’da, hibrit olarak gerçekleştirilen 4.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde, Kritik Alt Yapılarda Siber Güvenlik konusu masaya yatırıldı. Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve sektör temsilcileri katıldı.
Etkinlikte, siber güvenlik ekosistemini oluşturan altı ana paydaş olan; kullanıcılar (alıcılar), üreticiler, üniversiteler, medya, sivil toplum kuruluşları (STK) ve kamu kurumlarını temsil eden 15 konuşmacı yer aldı. COVID-19 salgını nedeniyle bu yıl hem fiziksel olarak hem de çevrim içi şekilde gerçekleştirilen zirve, Türkiye’nin tüm sektörler açısından ilk hibrit etkinliği olarak tarihteki yerini aldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) binasında gerçekleştirilen etkinliğin fiziksel bölümüne; protokol, konuşmacılar, sponsorlar ve basın mensupları kabul edildi. İzleyiciler ise etkinliği, e-Safe’in resmi YouTube kanalı üzerinden ve Türksat Kablo-Net üzerinden canlı olarak takip ettiler.
Etkinliğin açılış konuşmacılarından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşması sırasında şunları söyledi: “Son dönemde yaşananlar, bu anlamda bize kritik altyapıların gündelik hayatımızda nasıl bir öneme sahip olduğunu ve iş birliğinin hayati rol oynadığını bir kez daha gösterdi. Son dönemde siber saldırıların hastanelerde de yoğunlaştığı hastaların hizmet alamamasına yol açtığını, benzer şekilde enerji ihtiyacının arttığı dönemlerde enerji sistemlerinin de birçok ülkede siber saldırılara hedef olduğu da hep birlikte görüyoruz. Siber dünyada her zaman bir hedef olabileceğimizi bilerek, her zaman için SOME’lerimiz, sistemlerimiz ve uzmanlarımız ile birlikte güçlü bir savunma hattı oluşturduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim.
Tüm dünyayı etkisine altına aldı COVID-19 pandemi süreci. Bu dönemde iletişim altyapıları ve hizmetlerinin sürekliliği ve güvenliğinin önemi bir kat daha arttı. Covid-19 sürecinin başlangıcından itibaren haberleşmenin sürdürülebilir ve güvenli olarak sağlanması adına, değerleri operatörlerimiz ve paydaşlarımızla beraber biz çok ciddi tedbirler aldık. Salgının başlangıcında gerekli risk değerlendirmeleri yaparak alınacak önlemler hakkında koordinasyonlar sağlandı. Belediyeler ve Valiliklerle gerekli tedbirleri paylaştık. Güvenli uzaktan çalışma, trafik artışları yönetimi ve hizmet sürekliliği konularında işletmecilerin teknik ve idari tedbirleri almaları sağladık.
Vatandaşlarımıza yönelik güvenli bir şekilde uzaktan çalışma prensiplerini, COVID-19 konulu oltalama saldırıları ile bu kapsamdaki sahte uygulamalara yönelik önlemleri, video konferans ve toplantı yazılımlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları içeren tavsiye dokümanları hazırlanarak yayımlandık.
USOM’da sürekli bir teyakkuz hali sürdürülmekte. Tehdit istihbaratı çalışmalarında en çok bilinen konferans uygulamalarının sahteleri türedi. Bunların tespit edilmesi için imzalar yazıldı, tehdit avcılığı yapıldı. Bunu bugün ilk defa burada açıklıyoruz: 209 adet sahte konferans uygulaması tespit edilerek gerekli işlemler hayata geçirildi. Yani sizin, bir konferans uygulaması yüklüyorum diye, size sahtesini yükletip, tüm bilgilerinize ulaşma ile ilgili… USOM 209 adedini tespit etti ve bunları engelledi. Şu anda yoklar.”
VİDEO: 179
BAŞLIK: Kişisel Verileri Hedefleyen 209 Adet Sahte Video Konferans Uygulaması Tespit Edilerek Engellendi
KONUŞMACI: Dr. Ömer Fatih Sayan – Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı
ETKİNLİK: 4.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: BTK Ankara