e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

7. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi – Açılış ve Protokol Bölümü


7. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi – Açılış ve Protokol Bölümü

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Bina’da yapılan 7’nci e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin bu yılki teması; “Siber Tehditler ve Hibrit Savaş 2.0” oldu.

Zirveye Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu başta olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı Muharebe ve Bilgi Sistem Daire Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Siber Savunma Komutanlığı ile kamu kurumlarının ilgili birim yetkilileri, bilişim ve siber güvenlik uzmanları, hukukçular ve akademisyenler katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan e-Safe Kurucusu ve Zirve Başkanı Musa Savaş, zirveyi daha önce 9 Mart 2023 tarihinde yapmayı planladıklarını ancak 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle zirveyi ertelediklerini belirtti.

Zirvenin ana sponsoru olan Türk Telekom’un Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük, açılış konuşmasında siber saldırılarla enerji, sağlık ve iletişim gibi kritik altyapıların hedef alınabildiğini anlatarak, “Risk temelli bir bakış açısıyla, mevcut durumun ve risklerin ortaya çıkarılması, güvenlik değerlendirmesi yapılması ve buna göre yatırımların organize edilmesi gerekiyor.’’ dedi.

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, zirvede yaptığı açılış konuşmasında günümüzde teknolojik gelişmeler ile birlikte yeni tehditler ortaya çıkarken, mevcut tehditlerin ise şekil değiştirdiğine şahit olduklarını anlattı. Karagözoğlu, ‘’Hibrit savaş olgusu, ulus devletlerin yanında, devlet dışı aktörler tarafından uygulanan, konvansiyonel askerî yetenekler ve taktikler ile terörizm, şiddet ve kaos yaratma, siber savaş, medya ve ekonomik uygulamalar gibi konvansiyonel olmayan çatışma yaratacak unsurları içeren bir savaş türü olarak tanımlanıyor. Bu bağlamda, hibrit savaşı çok boyutlu bir savaş türü olarak nitelemek yanlış olmayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, ‘’Küresel siber suç maliyetlerinin önümüzdeki beş yıl içinde her yıl yaklaşık yüzde 15 artacağı tahmin ediliyor. Askeri sistemleri kullanılmaz hale getiren siber saldırılardan, kamu kurumlarının sistemlerine yapılan saldırılara kadar pek çok büyük ölçekli saldırı ülkeleri tehdit ediyor. Bunun bir tezahürü olarak da bu gün birçok ülkede silahlı kuvvetler yapılanması altında siber güvenlik birimi yer alıyor. Araştırmalara göre; her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Yapay zeka teknolojilerinin olgunlaşması ile birlikte önümüzdeki yıllarda siber saldırıların sayısının ve kapsamının daha da artacağını tahmin ediyoruz. Günümüzdeki siber savaş sadece bilgisayarlar üzerinde değil siber uzaydaki tüm teçhizat ve sistemlere karşı da sürdürülüyor. Bu nedenle büyük resme bakmalı ve olayın sosyal medya hesaplarımızın ele geçirilmesinden çok daha vahim olduğunun farkında olmalıyız.” şeklinde konuştu.

VİDEO: 671
BAŞLIK: 7. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi – Açılış ve Protokol Bölümü
ETKİNLİK: 7. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 26 Nisan 2023, Çarşamba
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara