e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Kişisel veri ve ilgili tanımlar


Kişisel veri ve ilgili tanımlar

2’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, 24 Nisan 2019 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda (KVKK) gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Türksat Hukuk Müşavirliği’nden Avukat Başak Deprem, “Elektronik haberleşme sektörü; elektronik haberleşme hizmeti verilmesi, elektronik haberleşme şebekesi sağlanması, elektronik haberleşme cihaz ve sistemlerine yönelik üretim, ithal, satış ve bakım, onarım hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili sektörü tanımlamaktadır ve bu yetkilendirme çerçevesinde de faaliyette bulunan, yetkilendirilen tüzel kişiler de işletmeci olarak anılmaktadır” dedi.

Kişisel verinin tanımını da açıklayan Deprem, “Kimliği belirli ya da belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi kişisel veri olarak tanımlanıyor. Bu bağlamda örnekleme yoluyla biz kişisel verilerin ne olduğunu çıkarıyoruz. İsim, soyisim, T.C. kimlik numarası, doğum yeri ve tarihi, telefon numarası, taşıt plakası, SGK numarası, pasaport numarası, özgeçmiş gibi” ifadelerine yer verdi.

Özel nitelikli kişisel verilerin 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun 6’ncı maddesinde düzenlendiğini söyleyen Deprem, “Bunlar da kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi ve benzeri şeylerdir. Burada özel nitelikli kişisel verilerin daha açık rıza olmaksızın işlenememesi durumu söz konusu” diyerek şöyle devam etti:

“Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu kişi veri sorumlusudur. Veri işeyen ise, veri sorumlusu adına verileri işleyen gerçek veya tüzel kişidir. Elektronik haberleşme sektöründe faaliyette bulunan işletmeciler de yürüttükleri faaliyetler kapsamında hem veri sorumlusu, hem de veri işleyen sıfatıyla hukuki statüsüne haiz olabilirler.”

VİDEO: 804
BAŞLIK: Kişisel Veri ve İlgili Tanımlar
KONUŞMACI: Başak Deprem – Türksat Hukuk Müşavirliği / Avukat
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara