e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Bulut müşterisinin sorumlulukları neler?


Bulut müşterisinin sorumlulukları neler?

2’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, 24 Nisan 2019 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda (KVKK) gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan ETC Lab Kurucu Ortağı Dr. Mert Özarar, bulut müşterisinin sorumluluklarını şöyle sıraladı:

“Sanal işletim sisteminin yamaları benim de sorumluluğumda olabilir, bunu bulut hizmet sağlayıcısına da yükleyebilirim. Bağlantı noktası taramalarını kendiniz de yapabilirisiniz, bulut sağlayıcıdan da alabilirisiniz. Şifreleme anahtarlarını düzenli aralıklarla değiştirmeniz lazım. Bulutta koşturduğunuz tüm uygulamaların ve uygulama analizlerini yaptırmanız gerekiyor. Bunu buluta kesinlikle güvenmemeniz gerekiyor.”

Bulut kullanıcılarına tavsiyelerde de bulunan Özarar, “Bulut ve kendi Intranet’iniz arasında geçiş yaparken mutlaka HTTPS kullanın. Bulutta veri işlemek kolay değil. Şifrelemeyle ilgili problemler var; anahtar boyu, anahtar yönetimi gibi. Bunlarda da olabildiğince şifrelerinizi kendinizde tutmanızı ve bulut sağlayıcıyla paylaşmamanızı tavsiye ediyorum. Tabi çok kiracılı modeller var. Başka kullanıcının verisiyle benim verim karışır mı? Çok zor, ama olmayan bir şey değil. Örneğin 2009 Mart ayında Google’ın başına geldi. Belgelerinizden bazıları haberiniz olmadan başka kullanıcılarla paylaşıldı. Kontrol kaybıyla başa çıkmanız için mutlaka bulut hizmet sağlayıcıyla yüksek seviyede bir SLA imzalamanız lazım” dedi.

VİDEO: 818
BAŞLIK: Bulut Müşterisinin Sorumlulukları Neler?
KONUŞMACI: Dr. Mert Özarar – ETC Lab Kurucu Ortağı
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara