e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Bulut bilişimin kullanım alanları


Bulut bilişimin kullanım alanları

2’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, 24 Nisan 2019 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda (KVKK) gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan ETC Lab Kurucu Ortağı Dr. Mert Özarar, “Aklınıza gelecek hemen hemen bütün firmalar bulut bilişimi kullanıyorlar. Uygulamalar olsun, depolama olsun, hesaplama ve geliştirme ortamlarında mutlaka bulut bilişimden faydalanıyoruz” dedi.

Bulut bilişimden faydalanan firmalara da değinen Özarar, “Hemen hemen her alanda, üniversitelerden, otomotiv devlerine, NASA’dan Netflix’e kadar bütün ortamlar bulutta duruyor. Bulutta durmasının en önemli sebebi maliyeti azaltmak. Maliyeti azaltmanın yolu da bulut bilişimden geçiyor” ifadelerini kullandı.

2013 yılında CEBIT Fuarına katıldığını söyleyen Özarar, “Ben o zaman bulutun ne olduğunu tam da anlamıyordum. Diyordum ki: ‘Biz de bir sürü server var, hepsini kullanamıyoruz. Ama küçük start-up’lar benim bir miktar CPU’mdan faydalansın, biraz depolama alanından vereyim, biraz işletim ortamını katayım’ diye düşünüyordum. Böyle olmadığını anladım. Çünkü elastisite ve kaydadeğer bir ölçeklenebilirlik yoktu. Bir anda yüz tane sunucu istiyorum diyen bir kurum size gelebilir. Dolayısıyla hem dikine, hem de enine genişlemenin olması gerekiyor. Paylaşılan kaynaklar, paylaşılandan kasıt; bir kullanıcı havuzunun tek bir havuzdan faydalanması ve kullanıcı başına ödeme” şeklinde konuştu.

VİDEO: 815
BAŞLIK: Bulut Bilişimin Kullanım Alanları
KONUŞMACI: Dr. Mert Özarar – ETC Lab Kurucu Ortağı
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara