e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Google, siteleri içeriğe değil güvenliğe göre yukarı taşıyacak


Google, siteleri içeriğe değil güvenliğe göre yukarı taşıyacak

Kullanıcıların ziyaret ettikleri web siteleri ile bilgisayarları arasındaki verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini koruyan bir internet iletişim protokolü olan HTTPS (HyperText Aktarım Protokolü Güvenliği) ile güven altına alınmış web siteleri Google Chrome tarafından güvenli olarak işaretleniyor. HTTPS olmayan sitelerin büyük güvenlik riskleri taşıdığını belirten Google, Temmuz 2018’den itibaren bu sitelere erişimi kısıtlayarak kullanıcı verilerini riske attıkları için arama sonuçlarında da alt sıralara düşürecek.

HTTPS ile gönderilen bilgiler, şifreleme, veri bütünlüğü ve kimlik doğrulama gibi üç temel koruma katmanı sağlayan TLS (Taşıma Katmanı Güvenliği) protokolü ile güven altına alınıyor. Yani bir web sitesi ziyaret edildiği anda alınan ve gönderilen veriler gizlice dinleme yapan saldırganlara karşı korunmak üzere şifreleniyor, değiştirilmeye ve bütünlüğünün bozulmasına karşı güven altına alınıyor ve web sitesinin gerçekten ilgili kuruluşa ait olup olmadığının doğrulanması sayesinde man-in-the-middle saldırılarına karşı koruma sağlanıyor.

 

Google’ın zorunlu kılmasa da, Chrome tarayıcısı aracılığı ile SSL kullanımına göre web sitelerini “Güvenli”, “Güvenli Değil” ve “Güvenli Değil veya Tehlikeli” etiketleri ile sınıflandırıyor olmasının kurum, kuruluş ve işletmeleri HTTPS kullanmaya teşvik ettiğini belirten uzmanlar, kişisel verilerin korunması anlamında kullanıcılar için güven ortamı oluşturan bu uygulamanın, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de olumlu yönde geliştirdiği değerlendirmesinde bulunuyor.

Ticari işletmelerin Google’ın bu uygulamasına karşın HTTPS’ye geçiş yapmamaları arama sonuçlarında alt sıralara düşme riskini de beraberinde getiriyor. Google, arama motoru aracılığı ile HTTPS’nin web siteleri için bir sıralama kriteri olarak değerlendirildiğini ve SSL kullanmayan web sitelerinin arama sonuçlarında daha alt sıralara düştüğünü vurguluyor. Bu nedenle SSL kullanımı güvenlik anlamında kullanıcı deneyimini geliştirmekle birlikte, güven veren web sitelerinin de arama sonuçlarında üst sıralamalarda yer almasını sağlıyor.