e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Uydu aktarımlarındaki korsan kesintinin sebepleri nelerdir?


Uydu aktarımlarındaki korsan kesintinin sebepleri nelerdir?

Genel bir kural olarak şifrelenmiş uydu mesajlarının bir şekilde önemli veya değerli içerik içerdiğini söyleyen HAVELSAN Siber Güvenlik Hizmetleri Grup Lideri Dr. Mert Özarar, “Ne yazık ki şifrelenmiş uydu aktarımlarının değerli bilgi içermesi bazı bireyler, kuruluşlar ve hatta devletler için amaçlanan alıcılar olmasa bile bu bilginin şifresini çözme ve bunlardan yararlanmaya çalışma bir motivasyon haline gelmektedir” dedi.

Şifreli iletişim uydu dünyasında bu korsan sinyal şifresini çözme probleminin iki ek faktörle birleştiğini belirten Özarar, “İlk olarak uydudan yere yayınlanan dağıtıcı doğası hedeflenen alıcı dışındaki birçok kişinin şifrelenmiş sinyale erişebildiği bir ortamı yaratır. Bu elbette uydu iletişiminin en büyük faydalarından biridir. Çünkü uydu tabanlı televizyon ve radyo gibi ticari hizmet sağlayıcıların sinyallerini olabildiğince çok sayıda potansiyel müşteriye ulaşmasını isterler. İkincisi de uydu sinyallerini almak üzere tasarlanmış ekipman en azından gelişmiş dünyada hem bol hem de nispeten ucuzdur. Her ikisi de uydulara mesaj gönderebilen uydu vericileri veya alıcı vericiler aksine günümüzde kullanılan uydu iletişim cihazlarının büyük çoğunluğu basitçe uydu yayını alabilen ancak gönderemeyen alıcılar olarak sınıflandırılır” şeklinde konuşarak sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün dünyada kullanılan yüz binlerce, yüz milyonlarca abonesi olan küresel konumlandırma sistemi GPS cihazı, ticari uydu televizyon alıcıları ve uydu radyo cihazları var ve bunların hepsi uydu sinyallerini almak için tasarlanırken, gerçekte yalnızca küçük bir kısmı bunlarla gönderilebilir. Bir sinyal korsanının gözünden bakıldığında bu faktörlerin birleşimi, şifreli uydu yayınlarını çok cazip bir hedef haline getirmektedir.”

VİDEO: 472
BAŞLIK: Uydu Aktarımlarındaki Korsan Kesintinin Sebepleri Nelerdir?
KONUŞMACI: Dr. Mert Özarar – HAVELSAN Siber Güvenlik Hizmetleri Grup Lideri
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara