e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Yapay zeka teknolojisinin oluşturduğu riskler neler?


Yapay zeka teknolojisinin oluşturduğu riskler neler?

7’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, “Türkiye’de ve Dünyada Kişisel Verilerin Korunmasında Yeni Gelişmeler” temasıyla 22 Mayıs 2024 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Adli Bilişim ve Suç Uzmanı Hamza Aytaç Doğanay, yapay zekanın 20’nci yüzyılın ilk yarısında İngiliz Matematikçi ve Mantıkçı Alan Turing tarafından ortaya atıldığını belirterek, “Bilgisayarlarla alakalı kısıtlar o zaman şunlar; verilen komutu uyguluyor ancak bilgisayar hatırlayamıyor. 1950’lerde Alan Turing bir bilgisayara tarayıcı bağlayarak, çeşitli sembolleri de bilgisayarın hafızasında tutmak suretiyle de bu sembolleri de sonraki sembollerle eşleştirerek hatırlamasını ve bunlara yönelik kararlar vermesini sağlayarak yapay zekanın temellerini atmış oluyor” dedi.

Son birkaç yıldır ise, makine öğrenmesi ve derin öğrenme konularının yapay zeka üzerinde etkilerinin arttığını söyleyen Doğanay, “Makine öğrenmesi, verileri sınıflayarak ya da sınıflandırmadan etiketleyerek ya da etiketlendirmeden çeşitli karar ağaçlarıyla, teknolojik uygulamalarla analiz edilmesi ve gizli kalıpların çıkarılmasıdır. Resim ve video gibi yapılandırılmamı verilerde ise, makine öğrenmesi yöntemleri zayıf kaldı. Bu nedenle araya derin öğrenme yöntemleri girdi. Bunlar yapay zekanın alt dallarıdır” ifadelerini kullandı.

Yapay zekanın benzersiz içerikler oluşturmaya başladığını dile getiren Doğanay, “Üretken yapay zeka dediğimiz yapay zeka şuanda yazılı görsel içerik üretilmesi, personel alınması, personelin çıkarılması, performansların değerlendirilmesi, müşteri ilişkilerinin müşteriye göre şekillendirilmesi gibi bütün alanlarda kullanılıyor. Yapay zeka şuan hayatımızda ve giderek artıyor. Ancak kontrolden çıkacağıyla alakalı da aklımızda şüpheler var. Bence yapay zeka çok ileri seviyelere gelmiş olsa da sonuç itibariyle enerji bağımlısı bir sitem, insan kontrolünden çok da çıkamayacak bir sistem. Yani sürdürülebilir enerji olmadığı sürece yapay zeka insan kontrolünde kalmaya devam edecek” diye konuştu.

Doğanay devamında ise, “Text-to-ımage algoritmaları 2022’de çıkmıştı. 2022 yılından şimdiye kadar 15 milyardan fazla resim içeriği üretilmiş. Bu içerik üretme sistemi promt mühendisliği olarak adlandırılıyor. Amerika’da yapılan bir ankete göre, öğrencilerin 1/3’ü üretken yapay zekayı ödevlerinde kullanmış. Yazarların yüzde 23’ü eserlerinde yapay zekadan faydalanmış. Pazarlama için de 2028 yılına kadar üretken yapay zekanın 108 milyar doları bulması bekleniyor. Netflix de içerik üretirken yapay zekadan çok faydalanıyor. Teknoloji devleri ise yapay zeka konusunda yarış içindeler. Google Gemini yakın zamanda 1.5 versiyonunu yayınladı. Ola Krurim, Open Al GTP-4, Elon Musk’ın Grok 1.5 versiyonu bunlar hali hazırda yeni ve daha fazla doğruluk vadeden versiyonlar” dedi.

Yapay zeka uygulamalarının hemen ardından şirketlerin uyarılarda bulunmaya başladığını vurgulayan Doğanay, “Apple ChatGTP-4’den sonra Apple kullanıcılarının yapay zeka temelli saldırı alabilecekleri konusunda uyarı yaptı. Daha önce Haziran 2023 yılında iOS 15.7’de yapay zekada tasarlanmış ve yönetilmiş gizli bir iMessage içeriğiyle telefonların ele geçirilmesi tespit edilmiş ve Apple tarafından kapatılmıştı. ChatGTP Kasım 2022’de kuruldu. Hemen ardından korsanlar zararlı yazılımları ChatGTP ile üretmeye başladılar. Aynı zamanda şuanda hem takipçi kazanmak hem siber saldırı düzenlemek ya da sosyal medyayı manipüle etmek adına içerik üretmek çok önemli. Fakat bunun bireysel olarak yapılması, dark web dediğimiz alanlarda içerik üretip hesaplar açan ve takipçilerini artıran yapay zeka sistemlerinin bulunduğu paketler satılıyor. E-mail servisleri de manipüleye açık sistemler. Sistem kurulmuş ve bilgisayar solucanları göndererek, daha karmaşık cevaplar göndererek bilgisayarların ele geçirilmesi söz konusu. Phishing ve sosyal mühendislik de zaten yapay zekanın kullanılması için bir ortam hazırlıyor” ifadelerine yer verdi.

https://www.youtube.com/watch?v=LBicC99giCA

VİDEO: 776
BAŞLIK: Yapay Zeka Teknolojisinin Oluşturduğu Riskler Neler?
KONUŞMACI: Hamza Aytaç Doğanay – Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Adli Bilişim ve Suç Uzmanı
ETKİNLİK: 7.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 22 Mayıs 2024, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara