Pandemi sürecinde iletişim hizmetlerinin, altyapıların güvenliğinin öneminin bir kat daha artığını vurgulayan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Kovid-19 sürecinin başından itibaren haberleşmenin sürdürülebilir ve güvenli olarak sağlanması adına biz çok ciddi tedbirler aldık” dedi.
Salgının başlangıcında gerekli risk değerlendirmeleri yapılarak alınacak önlemler hakkında koordinasyonların sağlandığını belirten Bakan Yardımcısı Sayan, “Belediyelerimiz ve valiliklerimizle gerekli tedbirleri paylaştık. Güvenli uzaktan çalışma, trafik artışlarının yönetimi, hizmet sürekliliği gibi konularda işletmecilerin teknik ve idari tedbirleri de bu anlamda almalarını sağladık. Vatandaşlarımıza yönelik güvenli bir şekilde uzaktan çalışma prensiplerini, Kovid-19 konulu oltalama saldırıları ile bu kapsamda sahte uygulamalara yönelik önlemleri, video konferans ve toplantı yazılımlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları içeren tavsiye dokümanımızı da hazırlayarak yayınladık” şeklinde konuştu.
Pandemi döneminde uzaktan yapılabilen işlemlerdeki artışla beraber bilgi ve iletişim altyapılarının kullanımının da ciddi oranda arttığını dile getiren Sayan, “Bu süreçte ses ve internet trafiklerindeki artış çok ciddi orana ulaştı. Salgın sürecinde bilgi ve iletişim teknolojilerine olan ihtiyaç artarken siber güvenlik tehditlerinin de bununla paralel bir biçimde arttığını gözlemledik ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) aracılığıyla bunlara yönelikte ek önlemleri aldık. USOM tarafından 209 adet sahte konferans uygulaması tespit edilerek, gerekli işlemler hayata geçirildi” ifadelerini kullandı.
VİDEO: 438
BAŞLIK: 209 Adet Sahte Konferans Uygulaması Tespit Edildi
KONUŞMACI: Dr. Ömer Fatih Sayan – T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara