e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

TÜRKSAT’tan veri koruma için önemli proje


TÜRKSAT’tan veri koruma için önemli proje

7’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, “Türkiye’de ve Dünyada Kişisel Verilerin Korunmasında Yeni Gelişmeler” temasıyla 22 Mayıs 2024 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Etkinlikte konuşan Türksat Hukuk Müşavirliği, Avukat Başak Deprem, TÜRKSAT olarak kimsenin çok da farkındalığının olmadığı bir süreçte kişisel verilerin korunması kanunu projesine uyum sağlamak üzere çalışmalar başlattıklarını belirterek, “Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle çeşitli vesilelerle de kurum sahipliğinin sağlanması bu projenin ya da Kanun hükümlerine uyulmasının temel dayanağıdır. Yani siz desteklenmediğiniz sürece biz buna bir hukuk projesi olarak bakıyoruz. Hukuk projesi olarak yönetim kapsamında siz sahipli olmazsanız bu Kanun hükümlerini yerine getirmeniz mümkün değil” dedi.

Kişisel Verilerin Korunması Projesi’nde neler yaptıklarını anlatan Deprem, “Biz bu çalışmayı yaptığımız sırada VERBİS de yoktu. Süreç belirsizdi. Avrupa düzeyinde örneklerden ileriye giderek bir çalışma yaptık. Kişisel veri işlemek hukuka aykırı değil. Hukuka aykırı olduğu durumlar var. Hukuka uygun olduğu sürece kişisel verileri işleyebilirsiniz. İşlediğiniz verileri açıklamanız, kamuya açık hale getirmeniz ve tedbirleri almanız gerekmektedir. Biz bu kapsamda yönetişim ve organizasyon, veri yönetimi, süreçlerin adaptasyonu, bilgi güvenliği ve hukuk çalıştık. Hukuk müşavirliği olarak projenin sonunda, gizlilik sözleşmeleri de başta olmak üzere bütün ticari sözleşmeleri, personeli ilgilendiren bütün insan kaynakları sürecini ilgilendiren politikaları gözden geçirerek Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na uygun hale getirdik ve bunu yayımladık. Aynı zamanda personelimizi bu işin içine katarak devam ettik. Herkesi hem eğitim hem de toplantılara dahil ederek büyük bir farkındalık sağladık” şeklinde konuştu.

Uydunun TÜRKSAT’ın faaliyet alanı olduğunu söyleyen Deprem, “Dolayısıyla proje kapsamında uydu, e-devlet, Kablo TV ve genel idari bölümleri ayırmaksızın süreci yürüttük. Proje kapsamında kişisel veri işleme envanteri tüm çalışmaya temel oluşturur bir şekilde düzenlendi ve KVKK gerekliliklerinden de daha geniş bir şekilde hazırlandı. Bizim için projede en önemli konu bilgi güvenliği raporu, veri denetimi, veri yönetimi, verinin baştan sona gizliliğine yönelik tasarım yani veriyi aldığınız andan itibaren gizliliğinin sağlanmasıdır. Biz bu kapsamda projeyi VERBİS yayınlandıktan çok kısa bir süre sonra, 18.11.2019 tarihinde hazırladığımız kişisel veri envanterini bütün hatlarıyla birlikte işledik” ifadelerini kullandı.

TÜRKSAT’tan Veri Koruma İçin Önemli Proje (youtube.com)

VİDEO: 770
BAŞLIK: TÜRKSAT’tan Veri Koruma İçin Önemli Proje
KONUŞMACI: Başak Deprem – Türksat Hukuk Müşavirliği, Avukat
ETKİNLİK: 7.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 22 Mayıs 2024, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara