e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Kişisel veri nedir?


Kişisel veri nedir?

2’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, 24 Nisan 2019 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda (KVKK) gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Kişisel Verilerin Yönetimi Derneği Başkanı Ahmet Hicabi Erdinç, “21’inci yüzyılın petrolü olarak da tanımlanan verinin en önemli alt başlıklarından biri de kuşkusuz ki kişisel verilerdir” dedi.

Erdinç devamında, “Kişisel veri mevzuatta; kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi olarak tanımlanmaktadır. Kişisel verilerin işlenmesi ise, kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devir alınması, elde edilebilir hale getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem olarak tanımlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Veri dediğimiz kavram işlenmekte ve akabinde korunmaya çalışılmaktadır” diyen Erdinç, “Çünkü bu veriler özellikle de kişisel veriler değerlidir ve ekonomik olarak da karşılığı bulunmaktadır. Değerlidir çünkü bir toplumun yapısı hakkında analiz imkânı doğurmaktadır. Hatta kişilerin bizzat kendileri ile ilgili analiz de bu şekilde yapılabilmektedir. Verilerimizi tutanların bizi bizden daha iyi analiz edebileceği gerçeğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekmektedir. Bu noktada ise verilerimizi korumanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. İşte bu çerçevede de kişilerin farkındalığı çok önem kazanmaktadır. Nasıl ki eskiden kan örnekleri alınmak ve yurt dışına kaçırılmak suretiyle kan tahlilleri yapılarak, kişisel ve toplumsal DNA yapıları ve özellikleri tanınmaya çalışılmışsa günümüzde de kişilerin ve toplumların yapıları ve özellikleri kişisel verilerin analizi yoluyla gerçekleştirilmektedir” şeklinde konuştu.

VİDEO: 810
BAŞLIK: Kişisel Veri Nedir?
KONUŞMACI: Ahmet Hicabi Erdinç – Kişisel Verilerin Yönetimi Derneği Başkanı
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara