e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Abdi Baktur: Dijital Dünyada Bıraktığımız Ayak İzlerinin Silinmediğinin Bilinmesi Gerekiyor


Abdi Baktur: Dijital Dünyada Bıraktığımız Ayak İzlerinin Silinmediğinin Bilinmesi Gerekiyor

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) himayesinde, 24 Nisan 2019’da Ankara’da gerçekleştirilen 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi’nde, BTK Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur ile etkinlik gündemini değerlendirdik.

Abdi Baktur e-Safe etkinlikleri hakkında şunları söyledi: “Kişisel verileri koruma alanında böyle bir zirvenin yapılması bence çok muktedir ve önemli. Aynı zamanda zirvenin de KVKK’da yapılması da çok eş zamanlı ve güzel olmuş. Bu yüzden açıkçası etkinliğin yöneticisi Musa Savaş ve aynı zamanda tüm ekip arkadaşlarına burada teşekkür ediyorum. Gerçekten çok organize bir zirve düzenlemişler. Çok da keyifli geçtiğine inanıyorum. Katılımcılar da gerçekten alanında uzman isimlerdi. Gerçekten çok hem bilgilendik hem de öğrendik diyebilirim.”

Baktur, dijital ayak izi ile ilgili bilinçlenmeye dikkat çekti: “Dijitalden kaçış yok. Maalesef, kullanıcılar neredeyse markalar da orada olacak. Tabii markalar bizim alanımız değil, daha çok mahremiyetle ilgileniyoruz. Burada aslında sistemlerden ziyade insanlara karşı bir güvensizlik var. Yani sistemin güvensizliği daha çok siber güvenlik ile alakalı bir süreç. Ama insanların aslında bilinç noktasında sorun yaşadığımızı düşünüyorum. Bunun en önemli sebebi, dijital dünyada paylaşılan bir verinin, bizim dijital ayak izi dediğimiz şeylerin silinmediğinin bilinmesi gerekiyor. Bu yüzden de aslında bizim kamusal bilinç ve diğer noktalardaki bilincin arttırılması gerekiyor. Güvensizlik dediğimiz şey aslında insanlardan kaynaklanıyor.”

Baktur, KVK konusunda verilmekte olan eğitimlerle ilgili şunları söyledi: “Liselerde ve üniversitelerde sosyal medya ile alakalı dersler var. Aynı zamanda üniversitelerin lisans ve yüksek lisans bölümlerinde de yeni medya bölümleri var. Bu yüzden aslında bununla ilgili bir bilinç var. Hatta ilk okullarda da medya okur yazarlığı diye bir ders var. Medya okur yazarlığı aslında tam da bununla alakalı. Ama bu noktada aslında çok ön plana çıkmış bir ders değil. Ben o dersin çok önemli ve kilit olduğunu düşünüyorum. O dersin yaygınlaşması ve medyanın gerçekten doğru okunup doğru yazılması noktasında önemli bir kriter olduğunu düşünüyorum.”

VİDEO: 145
BAŞLIK: Abdi Baktur: Dijital Dünyada Bıraktığımız Ayak İzlerinin Silinmediğinin Bilinmesi Gerekiyor
RÖPORTAJ: Abdi Baktur – BTK Sosyal Medya Uzmanı
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara