e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Büyük veri ile ilgili neler yapılmalı?


Büyük veri ile ilgili neler yapılmalı?

Kişisel verilerin korunmasının sadece kişiye bağlı olmadığını belirten Accert Kurucu Ortağı Prof. Dr. Turhan Menteş, “GDPR ve KVKK uyumlu yapabilirsiniz kurumsal olarak. Teknik operasyon uyumlulukları ile teknik alt yapınızı koruyabilirsiniz. Ama sizin dışınızda sizinle beraber çalışan bir ekosistem var. Onlarda da güvenliği sağlamak zorundasınız” dedi.

Bu noktada büyük veri ile ilgili yapılması gerekenlerden bahseden Menteş, “Verinizi yönetmek zorundasınız. Büyük veri sürekli dinamik veri. Çünkü sürekli ekleniyor. Her eklenişte bunun bir yapıyla başlayıp, ilerleyen bir yapı olarak bir sistem kurmanız gerekiyor. Dinamik veri izleme alt yapıları kurmanız gerekiyor. Buna uyum sağlamanız gerekiyor. Uyumluluğunuzu bunun üzerine kurmanız gerekiyor. Dinamik veri ekleme kontrolü yapmak zorundasınız. Açık rıza yönetimi yapmak zorundasınız. Çünkü kişiler açık rızalarını ömür boyu vermiyorlar. Dolayısıyla açık rıza verdiklerini sürelerle ilgili bir izleme sistemi kurmanız gerekiyor. Erişim yönetimi yapmak zorundasınız. Veri sahiplerinin kendi verilerine erişim alt yapılarının kurulması gerekiyor. Üçüncü tarafları sizin yönetmeniz lazım. Onlarla ilgili alt yapı kurmak zorundasınız. Son olarak da bundan sonra sistem tasarlarken Privacy by Desing ile başlamanız gerekiyor” şeklinde konuştu.

VİDEO: 525
BAŞLIK: Büyük Veri İle İlgili Neler Yapılmalı?
KONUŞMACI: Prof. Dr. Turhan Menteş – Accert Kurucu Ortağı
ETKİNLİK: 3. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 12 Kasım 2020, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara