e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Buzdağının Görünmeyen Kısmı: Kullanıcı Sözleşmeleri


Buzdağının Görünmeyen Kısmı: Kullanıcı Sözleşmeleri

Ankara’da 15 Mart 2018 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) himayesinde gerçekleştirilen 2.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde Avukat Mehmet Pehlivan, “Buzdağının Görünmeyen Kısmı: Kullanıcı Sözleşmeleri” üzerine konuşmasını gerçekleştirdi.

Bireysel internet kullanıcıları olarak bizlere sunulan ücretsiz, aynı zamanda gündelik hayatımızın tamamını kaplayan sosyal ağlar, arama motorları, mail servisleri gibi hizmetlere gereğinden fazla güvendiğimizi belirten Avukat Mehmet Pehlivan konuşmasına şu şekilde devam etti: “Her ne kadar ücretsiz olsa da ücretsiz değiller, para yerine bizden kişisel bilgilerimizi ve mahremiyetimizi alıyorlar. Bu bizim ödeyeceğimiz sembolik ücretler yerine daha değerli. Bu bilgileri bizden kullanıcı sözleşmeleri ile alıyorlar. Kimsenin okumadığı, next, next diyerek geçtiğimiz sözleşmeler içerisinde birçok tehlike barındıran, buzdağının görünmeyen yüzü burası tam olarak.

Hepimizin telefonunda olan WhatsApp’ın dikkat etmediğimiz bazı şartları şunlardır; iletişiminize ilişkin metaverileri (veri hakkında veri) depolar; WhatsApp üzerinden gönderilen dosyalar bir süre sunucularda saklanır, sonra silinir; WhatsApp hakkınızda depoladığı verileri Facebook ile paylaşır; WhatsApp verilerinizi kişisel olmaktan çıkarmak suretiyle üçüncü şahıslarla paylaşabilir; gizlilik politikasında gerçekleştirilebilecek değişikliklerde kullanıcının görüşü alınmaz ve kullanıcı doğrudan bilgilendirilmez; WhastApp kullanıcılardan depoladığı verileri devretme hakkını saklı tutar.

Aynı şekilde Google sözleşmesinde bulunan dikkat etmediğimiz bazı durumlar şu şekildedir: Google, kullandığımız hizmetlerinden birçok verimizi toplar ve inceler, bunlar e-posta içeriklerinizin analizi de dahildir; Google sizi diğer internet sitelerinde de takip eder bu sitelere erişiminize ilişkin veriler toplar; Google, sizden topladığı verileri birleştirerek hakkınızda reklam amaçlı profiller oluşturur; Google kişisel verilerinizi üçüncü şahıslarla paylaşmaz ancak bunun istisnaları vardır.

Youtube sözleşmesinde bulunan dikkat etmediğimiz bazı durumlar şu şekildedir: Youtube, Google gizlilik politikasına tabidir; Youtube dilediği zaman herhangi bir sebep göstermeksizin ve sizi bildirim yapmaksızın paylaşımlarınızı silebilir; Kullanım şartlarında gerçekleştirilecek değişikliklerde kullanıcı doğrudan bilgilendirilmez.

Twitter sözleşmesinde bulunan dikkat etmediğimiz bazı durumlar şu şekildedir: Twitter, sizi diğer internet sitelerinde de takip eder ve sitelere erişiminize ilişkin veriler toplar; etkileşimleriniz günlük veriler olarak toplanır, kaydedilir, 18 ay sonra silinir veya kişisel olmaktan çıkarılır; kişisel verilerinizi üçüncü şahıslara tam olarak paylaşmaz ama istisnaları vardır.

Facebook sözleşmesinde bulunan dikkat etmediğimiz bazı durumlar şu şekildedir: Kendisine sağladığınız ve başkalarının sizin hakkınızda sağladığı her türlü veriyi toplar; kendi gerekçeleri ile mahkeme kararı olmaksızın verilerinizi üçüncü kişilerle paylaşabilir; topladığı verileri reklam amaçlı kullandığı gibi emniyet ve güvenliğiniz için de kullanmaktadır.” diyen Mehmet Pehlivan, Microsoft, Apple gibi şirketlerle ilgili de bilgi verdi.

VİDEO: 028
BAŞLIK: Buzdağının Görünmeyen Kısmı: Kullanıcı Sözleşmeleri
KONUŞMACI: Mehmet Pehlivan – Avukat
ETKİNLİK: 2.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 15 Mart 2018, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara