e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Dünyadaki kritik altyapılara yönelik saldırılar


Dünyadaki kritik altyapılara yönelik saldırılar

Dünyadaki kritik altyapılara düzenlenen çeşitli siber saldırılara örnek veren Trend Micro Satış Yöneticisi Gökhan Çörekçi, “İran’da yapılan nükleer saldırıda; dışarıdan bir USB içerideki makinelere bulaşıp, oradan kontrol sistemlerine, üretim hattındaki cihazlara sıçrıyor. Oradan tekrar yayılmaya devam ederek internet çıkışı bulduğu bir alandan komuta kontrol merkezine giriyor. Oradan da emirleri alıp, diğer taraflara sıçrayarak bütün makineleri işlevsiz hale getiriyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“İkinci senaryomuz, 2015 yılında Ukrayna’da olan bir saldırı ve 225 bin ev ve üretim tesisisin etkilendiği bir olay. Burada makineye gelen bir phishing mail, internete çıkışı olan bir alandan tekrar komuta kontrol merkezine ulaşıyor. Komuta kontrol merkezinden, yine üretim hattındaki makinelerin ve sistemlerin içerisine ulaşıyor ve buradan yayılmaya devam ederek, burada UPS’lere ulaşıp, çok ciddi bir ısınma meydana getirip sistemlerin çalışmasının önüne geçiyor ve ciddi anlamda bir sıkıntı yaratıyor.”

Yine 2016 yılında Ukrayna’da yapılan ikinci saldırıda içeriden bir USB’nin kontrol sistemlerindeki network’e bulaştığını söyleyen Çörekçi, “Yayılmaya devam ediyor. İnternete çıktıktan sonra komuta kontrol sisteminden haberleşiyor. Komuta kontrol merkezinden tekrar bütün sistemlere ulaşıp sistemlerde ataklar meydana getiriyor” ifadelerini kullandı.

VİDEO: 554
BAŞLIK: Dünyadaki Kritik Altyapılara Yönelik Saldırılar
KONUŞMACI: Gökhan Çörekçi – Trend Micro Satış Yöneticisi
ETKİNLİK: 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 25 Mart 2021, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara