e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Enerji sektörü kritik altyapıların odağındadır


Enerji sektörü kritik altyapıların odağındadır

Enerjinin bilimsel olarak iş yapabilme yeteneği olduğunu söyleyen HAVELSAN Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Çağdaş Bayraktar, enerjinin nasıl üretildiğini bir hidroelektrik santrali üzerinden şu şekilde anlattı:

“Suyun hareket enerjisi ile tribün döner. Tribünde jeneratörü döndürür. Bu jeneratörle beraber enerji üretilir. Bu sistemin her aşamasında otomasyon ve scada sistemi kullanılır. Scada endüstriyel kontrol sistemi adı verdiğimiz kritik altyapılarda kullanılır.”

Kritik altyapıların bilişim sistemleri ve Endüstriyel kontrol sistemleri (EKS) olarak ikiye ayrıldığını belirten Çağdaş Bayraktar, Endüstriyel kontrol sistemlerinde oluşabilecek bir kesintinin toplumsal etkide olumsuz durumlara yol açacağını söyledi.

Kritik altyapılardan bazılarının; finans, ulaşım, sağlık, savunma, uzay sektörü, veri merkezleri olduğunu dile getiren Bayraktar,” Enerji sektörü bunların odağındadır. Kritik tesisler müstakil olarak görev yapmakla beraber kendi içlerinde ayrıca etkileşimde de bulunurlar. Mesela bir elektrik enerjisinde sorun çıktığı zaman bilgi ve iletişim altyapısı bundan etkilenir. Bu da bankacılık ve finans sektörünü etkiler” dedi.

VİDEO: 490
BAŞLIK: Enerji Sektörü Kritik Altyapıların Odağındadır
KONUŞMACI: Çağdaş Bayraktar – HAVELSAN Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara