e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Gizlilik politikasıyla aydınlatma yükümlülüğünü nasıl ayırırız?


Gizlilik politikasıyla aydınlatma yükümlülüğünü nasıl ayırırız?

KVKK Uzmanı Ezgi Ergüneş Duran, gizililik politikası ve aydınlatma yükümlülüğünün ayrımını e-Safe ile paylaştı.

Ezgi Ergüneş Duran, aydınlatma yükümlülüğünün kanundan doğduğunu ve veri sorumlusuna getirilmiş olan bir yükümlülük olduğunu söyledi. Ergüneş Duran, aydınlatma yükümlülüğünün temelini kanun oluşturduğu için gizlilik politikası ile karşılaştırırken mevzuata bakılmasının ve düzenlemelerine odaklanılmasının gerektiğini vurguladı. Ayrıca Duran, ayrıma geçmeden önce ortak özelliklerin de bilinmesinde fayda olacağını sözlerine ekledi.

Ezgi Ergüneş Duran konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘’Gizlilik politikası ve aydınlatma yükümlülüğü karşılaştırıldığında birbirine çok benzeyen iki metin olsa da arada pek çok farklılık var aslında. Gizlilik politikası her şeyden önce aydınlatma yükümlülüğü gibi zorunlu değildir. Gizlilik politikası veri sorunları için ihtiyari bir metindir. Gizlilik politikası genel ve kapsamlı bir metindir. Yani bir gizlilik politikasına baktığınızda veri sorumlusunun yaklaşımını ve çerçevesini anlarsınız. Gizlilik politikası bu bakımdan güncelken, aydınlatma metinlerinde ise yeni bir faaliyet ortaya çıktığında bizler yeni bir aydınlatma bekliyoruz. Gizlilik politikasında veri güvenliğine ilişkin düzenlemeler yer alırken, aydınlatma yükümlülüğü için zorunlu bir unsur değil. Ancak gizlilik politikasında yer alması gerektiğini düşünüyoruz ve bizde öneriyoruz.’’

VİDEO: 322
BAŞLIK: Gizlilik Politikasıyla Aydınlatma Yükümlülüğünü Nasıl Ayırırız?
KONUŞMACI: Ezgi Ergüneş Duran – KVK Uzmanı
ETKİNLİK: 4.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Haziran 2021, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) – Ankara