e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Hibrit Savaşta Siber Güvenlik ve Savunma


Hibrit Savaşta Siber Güvenlik ve Savunma

14 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Genelkurmay MEBS Bşk. Hv. Tuğg. Alper Ketencioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TSK Siber Savunma Komutanı Albay Can Sert, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve sektör temsilcileri katıldı.

3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin açılışında zirvenin ana teması üzerine bir konuşma yapan e-Safe Zirveleri İçerik Danışmanı M. Kani Hacıpaşaoğlu şunları söyledi: “Hibrit savaş ve hibrit savaş içerisinde siber savaş nedir? Ülke olarak neredeyiz? Bu konu devletimizin ve kurumlarımızın dışında olduğu bir konu değil tam tersine içinde olduğumuzu Sayın Bakan Yardımcımızın da belirttiği şekilde faaliyetlerin yürüdüğü bir alan. Bizlerin bu etkinlikte yapmaya çalıştığı şey öncelikle bu konuda farkındalığı artırarak, başta devletimiz olmak üzere kurumlarımızın bu konudaki çalışmalarını ve ilgili kurumları birbiri peşi sıra koyarak neler yapıldığına bakmak, genel tabloyu ortaya çıkararak, önemini ve devletin bu konuda yıllardır neler yaptığını ve oluşan farkındılığı ortaya koymak.

Savaş dediğiniz şey devletin maddi ve manevi bütün gücüyle bekası için yaptığı mücadeleye denir. Siber savaş nedir diye baktığımızda olaya, devletlerin veya devlet destekli olan örgütlerin kurumsal olarak başka devletlerin üzerinde yaptığı; devletlerin, hükümetlerin; otoritesi, motivasyonu ve kritik altyapıları üzerinde yaptığı daha büyük çaplı ve organize siber saldırıları görürüz. Tabii son senelerde NATO’daki kavramlarda dahil olmak üzere elektronik harpte siber savaş kavramının ayrılmaz bir parçasıdır artık.

Siber savaşın ayrılmaz parçalarından birisi hibrit savaş 2005 yıllarından beri ortada olan bir kavram. Bunu yeni yapan, siber saldırıların içine siber savaş kavramının da girmiş olması. Hibrit savaştan bahsederken Ortadoğu’da içinde olduğumuz şu sıcak ortamı düşünün. Fiziksel olarak bir çok çatışma yaşanırken diğer yandan da elektronik ortamda siber saldırılar yaşanıyor. İşte bu karmaşık yapı hibrit savaşı doğuruyor. Yani artık savaşlar konvansiyonel değil hibrit.”

VİDEO: 093
BAŞLIK: Hibrit Savaşta Siber Güvenlik ve Savunma
KONUŞMACI: M. Kani Hacıpaşaoğlu – CNK Global
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara