e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Kişilerin veri sorumlusuna yaptığı başvuruların cevap süresi ne kadardır?


Kişilerin veri sorumlusuna yaptığı başvuruların cevap süresi ne kadardır?

2’nci e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, 24 Nisan 2019 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda (KVKK) gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan KVK Uzmanı Hakan Arslan, “Kanunumuza göre kural olarak ilgili kişilerin veri sorumlusuna yaptığı başvuruların veri sorumlusu tarafından 30 gün içerisinde cevaplanması gerekiyor. Ancak kişinin başvurusu reddedilir veya verilen cevap ilgili kişi tarafından yetersiz bulunursa ya da veri sorumlusu tarafından herhangi bir cevap verilmediği takdirde ilgili kişinin 30 gün içerisinde kurula şikayet etme hakkı var” dedi.

Arslan devamında, “Eğer veri sorumlusu tarafından herhangi bir cevap verilmemişse bu takdirde süre veri sorumlusuna başvuru tarihinden itibaren kurula başvuru açısından öngörülen süre 60 gündür. İlgili kişi, veri sorumlusuna başvurulduğu günden itibaren 60 gün içerisinde kurula şikayet başvurusunda bulunması gerekiyor ve kural olarak da veri sorumlusuna başvuru yolu tüketilmeden kurula şikayet hakkı kullanılarak başvuru yapılamıyor. Yapıldığı takdirde de usul yönünden reddedilerek tekrardan bu yolu kullanması noktasında ilgili kişiler bilgilendirilmektedir” ifadelerini kullandı.

Kurula intikal eden şikayetlerin kanunun 15’inci maddesi hükmü çerçevesinde değerlendirildiğini belirten Arslan, “Kanunda öngörülen süre ilgili kişilerin kurula yaptığı şikayet başvurusu üzerine kurul tarafından cevaplandırma süresi olarak öngörülen süre 60 gün. 60 gün içerisinde herhangi bir cevap verilmediği takdirde başvurunun reddedilmiş sayılacağı belirtilmiş durumda. Burada kurul, yürüttüğü inceleme sırasında kurulun 15’inci maddeden kaynaklanan birtakım yetkileri var. Bunlar şöyle; kurul devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler hariç olmak üzere veri sorumlusu, gerçek veya tüzel kişilerden her türlü bilgi ve belgeyi alma yetkisine sahiptir. Dolayısıyla veri sorumluları da kurulun yürütülen bir inceleme nedeniyle kendilerinden talep ettiği devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgeler hariç her türlü bilgi ve belgeyi 15 gün içerisinde kurula intikal ettirmek durumundadır ya da kurul gerekli görmüşse yerinde inceleme yapılmasına imkan sağlamak durumundadırlar. Yürütülen inceleme sonucunda eğer bir ihlalin olduğu noktasında bir tespite varırsa kurul, bu noktada hukuka aykırılığın giderilmesi için ilgili taraflara tebliğde bulunur. Kurulun yapmış olduğu bu tebliğ üzerine de veri sorumluları en geç 30 günlük süre içerisinde kurul kararının gereğini yerine getirmek durumundadırlar” şeklinde konuştu.

Arslan son olarak, “Kanunda temel olarak kişisel verilerin korunması mevzuatından kaynaklanan hakların kurul açısından irdelenebilmesi için öngörülen yöntem, şikayet yöntemi olmakla birlikte ilgili kişilerin başvurduğu şikayet yönteminin dışında ihbarlarda kurula intikal edebilmekte ya da bunun dışında tamamen medyada çıkan haberler ya da duyumlar üzerine bir kişisel veri ihlali iddiasının kurul tarafından öğrenilmesi durumunda da kurulumuz resen inceleme kararı alarak bu konuda inceleme, yürütme yetkisine de sahip bulunmaktadır” dedi.

VİDEO: 799
BAŞLIK: Kişilerin Veri Sorumlusuna Yaptığı Başvuruların Cevap Süresi Ne Kadardır?
KONUŞMACI: Hakan Arslan – KVK Uzmanı
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara