e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Özgür Eralp: Veri Sorumluları Diye Ayrı Bir Meslek Doğuyor


Özgür Eralp: Veri Sorumluları Diye Ayrı Bir Meslek Doğuyor

İstanbul’da 8 Mayıs 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 1.e-Safe Boğaziçi Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler Zirvesi’nde Eralp Danışmanlık’dan Avukat Özgür Eralp röportaj verdi.

Zirveyi değerlendiren Özgür Eralp şunları söyledi: “Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun çıktı, kurul oluşturuldu, kurul üyeleri de çalışmalara başladı. Kamuoyunun yakından takip ettiği para cezaları verilmeye başlandı. Kişisel verilerin korunması kanunu aslında bu anlamda kanuna uyum sağlamayan firmaları ve kişileri üç boyut anlamında cezai yaptırım uygulayacağını söylüyor. İdari ceza uygulaması var ki bunlar idari para cezaları şeklinde olan beş milyondan 10 milyona kadar çıkan cezalar oluyor. Kanunlara atıf yaparak kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçiren, yayan, bu verileri kaydeden kişilere hapis cezaları öngörülüyor. Kamu ve kamu görevinde çalışanlar da bu anlamda görevlerini yerine getirmezlerse disiplin cezaları ile karşı karşıya kalıyorlar.

Eğitime iki boyut açısından önerim var: Birincisi sadece Kişisel Verilerin Korunması Kanunu değil diğer kanunlarında düzenlemesi ile yapılan Rekabet Kurumu, BDDK gibi benzeri kurumlarda da idari para cezası uygulanması var. Bu idari para cezaları sadece para olarak belirlenen parayı devlete yatırması. Bence o idari para cezasının bir kısmı o kurumun kendini geliştirmesi için alması gereken idari ve teknik tedbirler için kullanılması sağlanabilir veya zorunlu bir eğitime tabi tutulması sağlanabilir. Cezalandırmanın yerine o kişiyi eğitime tabii tutarsınız ve siz asıl amacı olan kişisel verilerin belli bir uluslararası standart içerisinde olmasını sağlarsınız.

İkincisi ise: Yeni bir meslek türü doğuyor, veri sorumluları dediğimiz. Bu veri sorumluları ile ilgili artık şirketlerin ayrı bir melek grubu oluşmalı. Üniversitelerin bilişim ya da teknolojik bölümlerinde okuyan ya da mezun olanlar kişisel verilerin korunmasına yönelik eğitimlere kurslara katılabilirler. IT ve Hukukçuların dışında veri sorumluları diye ayrı bir meslek doğuyor.”

VİDEO: 088
BAŞLIK: Özgür Eralp: Veri Sorumluları Diye Ayrı Bir Meslek Doğuyor
KONUŞMACI: Av. Özgür Eralp – Eralp Avukatlık Bürosu
ETKİNLİK: 1. e-Safe Boğaziçi Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler Zirvesi
TARİH: 8 Mayıs 2018, Salı
YER: Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall Kültür Merkezi – İstanbul