e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Quantum bilgisayarlarda şifreleme


Quantum bilgisayarlarda şifreleme

Ankara Üniversitesi Adli Bilişim ve Siber Suç Uzmanı Hamza Aytaç Doğaner, quantum bilgisayarlarda şifreleme konusunda bilgilerini e-Safe ile paylaştı.

Hamza Aytaç Doğaner, blokzincirle alakalı olmak üzere quantum bilgisayarlarda şifrelemenin quantum teorisine dayandığını belirtti. Doğaner, quantum teorisinin aslında yeni bir teori olmadığını dile getirdi. Bilgisayar dünyasına bakıldığında, 1994 yılında, Peter Shor isimli bilim adamının asimetrik şifreleri quantum algoritması ile kriptografik anahtarlı şifrelemeleri kırma teorisinin şifrleme ve kriptografi alanında dönüm noktası olduğunu söyleyen Doğaner, bu teoriye göre şuan klasik bilgisayarlarda kırılamadığı varsayılan şifrelerin quantum teorisi ile saniyeler içerisinde kırıldığını vurguladı.

Hamza Aytaç Doğaner konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘’Bunun sebebi de şudur. Klasik bilgisayarlar faktörizasyon ve asal çarpanlara ayırma işlemlerini kolay kolay yapamaz. Ancak quantum bilgisayarlar olasılık hesaplama üzerine çalıştığı için ve iki olasılığı da aynı anda tek kübit üzerinde barındırabildiğinden dolayı bu işlemleri çok daha hızlı yapabileceği varsayılmaktadır.’’

VİDEO: 369
BAŞLIK: Quantum Bilgisayarlarda Şifreleme
KONUŞMACI: Hamza Aytaç Doğanay – Ankara Üniversitesi Adli Bilişim ve Siber Suç Uzmanı
ETKİNLİK: 4.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Haziran 2021, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) – Ankara