
9’uncu e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde konuşan SSB ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Danışmanı Murat Uslukılıç, ‘Yerli ve Milli Teknolojilerin Geliştirilmesi ve Siber Tehditlerle Mücadelede Başarım İlişkisi’ konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Murat Uslukılıç, yerli ve milli siber güvenlik ürünlerinin ülke ekonomisine sağladığı katkılardan bahsetti. Ayrıca, savaş sırasında ilk hedef alınan kritik altyapıların korunabilmesi için yerli ve milli ürünlerin kullanımının artırılmasının önemine dikkat çekti.
Murat Uslukılıç, sözlerine şu şekilde devam etti: ”Şimdi siber güvenlik savaş sektörüne diyeyim, siber harekât nasıl girdi, biraz ondan bahsetmek istiyorum. 2000’li yılları hatırlarsınız, 2000’li yılların başında Amerika Irak’ı işgal etti. 2003 yılında, aslında yaşı olanlar hatırlarlar, Irak’ın bir tane bile uçağı kalkmadı. Hani nasıl kalkmadı bu, değil mi? Havaalanlarında uçaklar bekliyor, askeri havaalanlarında. Amerika bunu ilk başta elektronik harp ile bütünleşik olarak siber harekâtı kullandı ve Irak’ın uçakları kalkmadı. Sonrasında hava kuvvetleriyle saldırdı, havaalanlarını kullanılmaz hale getirdi ve en sonunda piyadeye sokmuş oldu. Yani 2000’li yılların başından beri biz şunu diyebiliriz aslında, bir hibrit savaş başlamış oldu. Hibrit savaşla beraber kara, hava, deniz ve uzaydan sonrasında siber güvenliği 5’inci güç olarak da askeri güç olarak da kabul edilmeye başlanmış oldu.”
VİDEO: 878
BAŞLIK: Siber Harekât ve Hibrit Savaşın Doğuşu
KONUŞMACI: Murat Uslukılıç – SSB ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Danışmanı
ETKİNLİK: 9. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 7 Kasım 2024, Perşembe