e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Siber saldırganların hedefinde gemiler var


Siber saldırganların hedefinde gemiler var

17 Mart 2022 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) binasında gerçekleştirilen 6’ncı e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde konuşan Emekli Dz. Y. Müh. Kd. Albay Ahmet Güven, denizcilik sektöründeki siber güvenlik risklerinden şu şekilde bahsetti:

“Gemiler üzerinde IT sistemleriyle beraber geminin seyir ve makine kontrolü yani OT dediğimiz sistemlerde bulunmakta. Artan dijitalleşme ile beraber IT sistemler ile OT sistemler arasındaki ince çizgi kaybolmaya ve bu sistemler birbirlerine daha çok entegre olmaya başladı. Önceden ulaşılamayan birçok sistem siber saldırıya açık hale geldi. Gemilerin makine kontrol sistemleri uzaktan kontrol edilebiliyor. Gemi makineleri durdurulabiliyor. Seyir sistemleri kontrol edilebiliyor. GPS karıştırması yapılarak gemiler rotadan çıkartılabiliyor. Geminin otomatik seyir kontrol sistemleri siber saldırganlar tarafından ele geçirilip, felaketle sonuçlanabilecek bir terör eyleminde kullanılabilir.”

VİDEO: 647
BAŞLIK: Siber Saldırganların Hedefinde Gemiler Var
KONUŞMACI: Ahmet Güven – Emekli Dz. Y. Müh. Kd. Albay
ETKİNLİK: 6.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 17 Mart 2022, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara