e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Şifreleme algoritmaları altın çağını yaşıyor


Şifreleme algoritmaları altın çağını yaşıyor

Şifrelemenin aslında açık metin bir verinin kriptografik bir algoritma kullanılarak metnin değiştirilmesi mantığına dayandığını söyleyen Beyaz Şapkalı Hacker Eyüp Çelik, bu mantığın aslında binlerce yıl eskiye dayandığına da değindi.

Eyüp Çelik, bu yönteme eskilerde ‘Sezar Algoritması’ denildiğini de vurguladı. Eskiden Sezar Algoritması ile metinlerin şifrelendiğini ifade eden Çelik, Sezar Algoritması’nın bir kelime yazıldığında harflerin kaydırılması ile ortaya çıktığını belirtti.

Eyüp Çelik sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Sezar Algoritması nispeten kırılması oldukça kolay. Fakat tarihte bir ilk olması bakımından bizim için çok önemli. Geçmişten günümüze şifreleme algoritmaları çağının altın dönemlerini yaşıyor. Karşımızda yüzlerce şifreleme algoritması ve şuan ki teknolojiyle, en iyi bilgisayarlarla birlikte bazı algoritmaların kırılma şifreleri yüz milyonlarca yıl sürebilir.’’

VİDEO: 477
BAŞLIK: Şifreleme Algoritmaları Altın Çağını Yaşıyor
KONUŞMACI: Eyüp Çelik – Beyaz Şapkalı Hacker
ETKİNLİK: 3. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 12 Kasım 2020, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara