e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Uçaklardaki elektronik sistemlerin manipüle edilmesi


Uçaklardaki elektronik sistemlerin manipüle edilmesi

Uçaklardaki elektronik sistemlerin manipüle edilebilmesi hakkında bilgilerini aktaran Pavotek Teknoloji ve İnovasyon Müdürü Murat Şişman, elektronik sistemlerin içinde bulunan hidrolik sistemlerin ve radyo sinyallerinin gönderildiği donanımların çok kolay manipüle edilebildiğini vurguladı.

Bu sitemlerin manipüle edilebildiğinin fark edilmesi üzerine bunun denendiğini ve bu sayede uçağın yoldan çıktığını söyleyen Şişman, aslında bu noktada bir siber saldırının olmadığını da belirtti.

Murat şişman sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’Piyasada 150 dolara satılan yazılım tabanlı radyo cihazlarının da uçağın sinyalini manipüle ettiğini görebiliyoruz. Bu cihazı bilgisayarınıza taktığınız zaman hem alıcı hem verici olarak işlem görebiliyor. Aslında bir uydu anteni ya da radyo alıcısı vericisi gibi çalışabilir.ayrıca bu cihaz cep telefonlarına dahi bağlanabiliyor. Bu cihaz sayesinde fake konum bilgileri üretebiliyor ki bu uçaklarda kritik ve oldukça tehlikeli bir öneme sahip.’’

VİDEO: 476
BAŞLIK: Uçaklardaki Elektronik Sistemlerin Manipüle Edilmesi
KONUŞMACI: Murat Şişman – Pavotek Teknoloji ve İnovasyon Müdürü
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara