e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Şirket başarısının sırrı siber güvenlikten geçiyor


Şirket başarısının sırrı siber güvenlikten geçiyor

E-Safe’in her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği siber güvenlik zirvelerinin 8’incisi, 18 Ocak 2024 Perşembe günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne ‘’Siber Güvenlikte Kariyer” ana temasıyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin ilk panelinin moderatörlüğünü Go4Talent Consultancy, Kurucu Ve Yönetici Ortağı olan Tuğçe Özdemir Dinçer yaptı. İlk panelde Turk.Net Leader Of Cyber Security And Data Privacy / CISO Gökhan Bozdoğan, Türk Telekom İşe Alım Grup Müdürü Nihan Tuncer, Türk Hava Yolları İK İş Ortaklığı Ve İşe Alım Yöneticisi Sevban Demirel ve Cyber Struggle Kurucusu Kubilay Onur Güngör konuşmacı olarak yer aldı.

Tuğçe Özdemir Dinçer, “Konumuz çok kritik. Siber güvenlik alanında hem işe alım, hem kariyer yönetimi yapan birisi olarak bu panelde bu konuyu konuşmak çok kıymetli. Çünkü son donemde insan kaynaklarındaki profesyonellerin özellikle yüzde 72’si yetenek kıtlığı. Siber güvenlikte yetenek bulmakta çok zorlanıyoruz” dedi.

“Siber güvenlik şirket başarısında ilk sırada”

Turk.Net Leader Of Cyber Security And Data Privacy / CISO Gökhan Bozdoğan, şu ifadelere yer verdi:

“Siber güvenlik artık günümüzde standartların dışına çıkmış, hayatımızın her alanına dokunan, yaşamımızın içine girmiş; kullandığımız telefonlar, evimizdeki modemlere kadar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Siber güvenlik şirket başarısında ilk sıralara oturmuş durumda. Çünkü bunun için iyi bir organizasyon oluşturanız gerekiyor. Bu organizasyona bağlı olarak da siber güvenliği sadece güvenlik bakış açısıyla değil insan kaynaklarından tutun da fiziksel güvenliğe kadar yaygınlaştırmak gerekiyor. Bu anlamda 2023 yılında siber güvenliği tek bir çatı altında toparladık. Ve her sene ciddi anlamda insan kaynağına, eğitime, siber güvenlik farkındalığına yatırım yapıyoruz.”

“Siber güvenlik bayrağı en önde taşıyan konulardan bir tanesi”

Türk Telekom İşe Alım Grup Müdürü Nihan Tuncer ise, “Bizim için siber güvenlik konusu aslında bilgi teknolojilerinin en hareketli, en hızlı farkındalık geliştirilen başlıklardan bir tanesi. Gençlerin Türkiye’de BT alanında hangi alanda çalışacağıyla ilgili farkındalık geliştirmesi ülkemiz menfaati açısından çok önemli. Bu noktada siber güvenlik bayrağı en önde taşıyan konulardan bir tanesi oldu. Genç yaşta, amatörken hatta lisedeyken bunun farkına varıp, ‘Ben buna merak duyuyorum’ diyerek kendini bu alanda geliştirmeye çalışan gençler ilk önce siber güvenlikle başladı” dedi.

“200 kişilik online programa başladık”

Türk Hava Yolları İK İş Ortaklığı Ve İşe Alım Yöneticisi Sevban Demirel de, “Biz de bu sene iş birimimize çok yakın, hatta onların bizden çok daha fazla iş yükü adlıları bir program hayata geçirdik. Biz 200 kişi ile tamamen online bir programa başladık. Bir ön değerlendirme ve eleme süreçlerinden geçirdikten sonra bu 200 kişi ile online bir şekilde alaşık 3-4 ay kadar bir eğitim programına devam ettik. Bu sürecin içerisinde ve sonunda yaptığımız sınavlar sonucunda da yaklaşık bir 40 kişiyi kampa aldık. Kampa ne istediğini bilen bir kitleyle gelmiş olduk. Bunların hepsini de özellikle senenin sonunda mezun olacak şekilde odakladık. Çünkü mezun olduklarında da hızlı bir şekilde kadrolu istihdamlarını yapmak istedik. Kampın sonunda da 17 tane arkadaşımızı kadromuza dahil ettik” ifadelerini kullandı.

“İlk olarak siber dünyanın doğasını anlamak gerekiyor”

Son olarak Cyber Struggle Kurucusu Kubilay Onur Güngör ise, “Biz durumun biraz daha diğer tarafındayız. Aslında bu personelleri yetiştirip, insan kaynaklarının huzuruna yollayan taraftayız. Aslında ilk olarak siber dünyanın ne olduğunu ve bunun doğasını çok iyi anlamak gerekiyor. Dolayısıyla yetiştirilecek kişilerin bu çerçevede yetiştirilmesine önem gösteriyoruz. İnsan kaynağı dediğimiz şey aslında büyük firmalar tarafından beceri olarak aranan bir şey. Firma askında insan aramıyor. Daha çok bir probleme çözüm arıyor. Ve bu çözüm bir beceriden geçiyor. Dolayısıyla biz bu beceriyi insanla eşleştirdiğimiz senaryoda insan kaynağından bahsediyoruz. Bu yıl yapılan anketlerde yüzde 92’si bizim beceri eksiğimiz var diyor. Buna karşın yüzde 41’i bizim insan eksiğimiz var diyor. Bu kişilerin yüzde 60’ı ise, ‘ben problemlerimi çözecek beceriye sahip olursam benim için insan eksikliği problem olmayacak’ diyor. Yani biz artık aşırı teknik beceri fetişinden çıkıp, problem çözebilen insanlar elde edersek problemlerimizin yüzde 90’ının çözüyoruz” diye konuştu.

VİDEO: 729
BAŞLIK: Şirket Başarısının Sırrı Siber Güvenlikten Geçiyor
MODERATÖR: Tuğçe Özdemir Dinçer – Go4Talent Consultancy, Kurucu Ve Yönetici Ortak
ETKİNLİK: 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 18 Ocak 2024, Perşembe
YER: İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi – İstanbul