e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

2020’de Dünyada Yaşanan Siber Saldırı Örnekleri


2020’de Dünyada Yaşanan Siber Saldırı Örnekleri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) himayesinde, 25 Mart 2021’de, Ankara’da, hibrit olarak gerçekleştirilen 5.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde, “Türkiye’nin Siber Güvenlik Yol Haritası 2.0” konusu masaya yatırıldı. Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve sektör temsilcileri katıldı.

Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Adli Bilişim ve Siber Suç Uzmanı Hamza Aytaç Doğanay, 2020’de dünyada yaşanan siber saldırılara örnekler verdi.

Doğanay: “Dikkat çeken örneklerden bir tanesi, Amazon’un web sitesine haziran ayında yapılan bir web saldırısı idi. 2,3 Tbps DDoS saldırısına uğradılar ve kesintiye uğradılar. Zararları açıklanmadı. Pakistan mayıs ayında 44 milyon telefon kullanıcısının verilerini sızdırdığını açıkladı. Easy Jet, düşük bütçeli bir havayolu firması, siber saldırı sonucu, 9 milyon kullanıcısının verisinin sızdırıldığını açıkladı. Kendilerine 18 milyon sterlinlik dava açıldı. Son zamanların en büyük gelişmiş kalıcı tehdit (APT) saldırısı olarak nitelendirebileceğim ve kendilerinin de yılın saldırısı olarak nitelendirdikleri bir saldırı tespit edildi. ABD aralık ayında bunu tespit ettiğini söyledi. Burada, Enerji Bakanlığı, Hazine ve Ticaret Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Ulusal Nükleer Güvenlik Birimi de dahil olmak üzere, 9 federal birim, 100 özel şirket ve 18.000 son kullanıcı, SolarWinds sistemlerindeki bir açıktan faydalanılarak, Sunburst isimli zararlı yazılım ile vurulmuş oldu.”

VİDEO: 271
BAŞLIK: 2020’de Dünyada Yaşanan Siber Saldırı Örnekleri
KONUŞMACI: Hamza Aytaç Doğanay – Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Adli Bilişim ve Siber Suç Uzmanı
ETKİNLİK: 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 25 Mart 2021, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara