Güvenlikte sıfır güven yaklaşımının öneminin yeni siber saldırı yöntemleri ve atak vektörleriyle her geçen gün arttığına vurgu yapan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Yüzde 100 güvenli bir sistemden bugün için bahsetmek neredeyse imkansız. Bu nedenle adeta katman katman bir yapı ile güvenlik riskini belirli bir bölgeye hapseden yönetilebilir sistemler kurmak ve bu sistemleri izlemek gerekiyor” dedi.
“Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde (USOM) zararlı yazılım komuta sunucularının, ele geçirilmiş sistemlerin ve zararlı yazılım bulaşmış sistemlerin tespitinde kendi öz kaynaklarımızla geliştirdiğimiz yazılımlar aktif olarak kullanılıyor” şeklinde konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, USOM’a periyodik olarak raporlanan ve Türkiye’yi hedef alan siber saldırılara ilişkin bazı istatistiklerinden şu şekilde bahsetti:
“Başta kamu kurumlarımız ve kritik sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlarımız olmak üzere ülkemizi hedef alan ve engellenen siber saldırı sayısı; 2018’de 72 bin 975, 2019’da 150 bin 546, 2020 yılında ise 85 bin 637 olarak belirlenmiştir. Bu saldırıların yüzde 95’inden fazlası DDoSS ve oltalama saldırıları. Saldırıların hedef aldığı sektörlere bakacak olursak en çok saldırı alan sektör yüzde 75 oran ile elektronik haberleşme sektörü. Kritik kamu kurumları yüzde 15 ile ikinci sırada yer alırken, bilişim, sanayi ve enerji son dönemde de eğitim saldırganlar tarafından hedef alınan sektörlerin başında geliyor.”
Söz konusu saldırıların USOM ve SOME iş birliği ile engellendiğini belirten Sayan, “Siber güvenlik, tek bir kişinin, kurumun tek başına başarabileceği bir iş değildir. Siber güvenlik için ülkenin topyekün bir mücadelede olması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.
VİDEO: 436
BAŞLIK: En Çok Saldırı Alan Sektör: Elektronik Haberleşme Sektörü
KONUŞMACI: Dr. Ömer Fatih Sayan – T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara