e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Hacker’ların gözü seyahate çıkanların üstünde!


Hacker’ların gözü seyahate çıkanların üstünde!

Tatil dönemi canlılığı hacker’ları da harekete geçirdi. Pandemi sürecinde hayatın büyük ölçüde dijitalleşmesini fırsat bilen siber tehdit akötrleri, şimdi de tatil sektörünü hedefliyor. Hacker’ların, finansal kazanç motivasyonuyla seyahat organizasyonlarını, havayolu şirketlerini ve tatile çıkan bireyleri gözüne kestirdiğine dikkat çeken WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, tatilde de olsa siber güvenliğin elden bırakılmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Dijital hareketliliğin yoğun olduğu salgında artmış olan hacker mesaisi, tatil döneminde daha da hararetli bir şekilde devam ediyor. Öyle ki hacker’lar gözlerini izolasyon döneminin bitişi ile yoğunluğun ciddi yaşandığı tatil turizm sektörüne dikiyor. Özellikle havayolu şirketlerinin, seyahat organizasyonlarının ve tatile çıkan bireylerin siber saldırı altında olabileceğini hatırlatan Evmez, hacker saldırılarından korunmak için siber güvenlik önlemleri alınması gerektiğinin altını çiziyor.

Özel olarak hazırlanmış siber güvenlik politikaları ve prosedürleri şirketlerin sahip olduğu veriler için oldukça önemli görülüyor. Tanımlanabilir kişisel kimlik bilgilerinin peşinde olan hacker’lar, bireysel siber saldırıların yanı sıra şirketleri de hedef alarak daha çok veriye ulaşmayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda çok sayıda insanın bir araya geldiği, anlık ve yüksek online harcamaların yapıldığı platform ve işletmelerin hacker’ler tarafından özellikle tercih edildiğini belirten Evmez, tatil dönemi hacker hareketliliğine rastlanan alanlarda siber güvenlik politikalarının uygulanmasının önemini vurguluyor. Ayrıca Evmez, şirket çalışanları için izin verilen veri erişimi ve kullanım sınırlarının belirlenmesini, şirketlerin topladığı verileri korumak için alabileceği ek önlemler olarak da ekliyor.

Tatile çıkan bireylerin özellikle siber güvenlik bilinçleri yeterli düzeyde değilse hacker’ların büyük avları oldukları görülüyor. Bu konuda tatile çıkanların dikkatli davranması gerektiği durumların olduğunu belirten Yusuf Evmez, ‘’Tatil sürecinizde minimum cihaz kullanın. Bu demek oluyor ki minimum siber saldırı riski. Ayrıca herkese açık olan Wi-Fi’ların tehlikeli olduğu unutulmamalı. Mutlaka çift faktörlü kimlik doğrulması kullanın ve güncellemelerinizi düzenli olarak yapmayı unutmayın.’’ ifadelerini kullandı.