e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Büyük verideki riskler nelerdir?


Büyük verideki riskler nelerdir?

Büyük verilerin taşıdığı risklere değinen Accert Kurucu Ortağı Prof. Dr. Turhan Menteş, bu risklerin; “ayrımcılık, ihlallerin utanç verici olması, anonimliğin bozulması, devlet muafiyetleri, veri komisyonculuğu ve verilerin yanlış yorumlanması” başlıkları altında toplandığını belirtti.

Çok ciddi ayrımcılık yapılabileceğini söyleyen Turhan Menteş, “Bu durumda kapitalist gözetim dediğimiz süreçler içerisinde kişinin ayrıştırılması, farklılaştırılması, kişinin isteği dışında kendini profillemesi gibi durumlar ortaya çıkıyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrımcılık bir konu, ama mahrem bilgilerin saçılması çok daha önemli bir konu. Bu mahrem bilgi sınırını da insanlar çok iyi çizemiyor. Bir sürü bilginiz mahrem. Sağlık bilginiz, finansal bilginiz bunların hepsi mahrem bilgiler ve bunlar korunması gereken bilgiler. Bunların saçılması insanlarda utanç duygusu uyandıracak. Bunların önlenmesi gerekiyor.”

Anonimliğin bozulabileceğini de aktaran Menteş, “Nasıl bozulabiliyor? Örneğin kredi kartı sistemlerinin nasıl çalıştığını bilmiyorsunuzdur. Ama PCIDSS denen bir sistem vardır. Şifresini girdiğiniz zaman kartınızın bir bilgisini bir sunucudan alarak dünyanın öbür ucundaki başka bir bilgisi ile birleştirir ve siz şifrenizle birlikte güvenli olarak sisteme girersiniz. Üç tane kavram bir araya gelir. Bunlardan bir tanesini kaldırdığınız anda sitem güvenli olmaktan çıkar” şeklinde konuştu.

En çok kişisel veri tutan kurumların devlet kurumları olduğunu da vurgulayan Menteş, “Dolayısıyla devlet muafiyeti kavramı, çok ciddi olarak ele alınması gereken bir kavram. Aynı zamanda GDPR’da da en çok yaptırıma uğrayan kurumlar devlet kurumları” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de hâlâ veri komisyonculuğu yapan, yani kişisel verileri alıp satan kuruluşlar olduğunu belirten Menteş, en çok yapılan yanlışlardan birisinin de kişisel verilerin yanlış yorumlanması sonucu kişilerin mağdur olması olduğunu dile getirdi.

VİDEO: 523
BAŞLIK: Büyük Verideki Riskler Nelerdir?
KONUŞMACI: Prof. Dr. Turhan Menteş – Accert Kurucu Ortağı
ETKİNLİK: 3. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 12 Kasım 2020, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara