e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Dijital Yerlilerin Mahremiyeti


Dijital Yerlilerin Mahremiyeti

2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi, 24 Nisan 2019 tarihinde, Ankara’da, Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda (KVKK) gerçekleştirildi. Etkinliğe, KVKK Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir ve sektör temsilcileri katıldı.

Etkinlikte, Dijital Yerlilerin Mahremiyeti konulu bir konuşma yapan BTK Sosyal Medya Uzmanı Abdi Baktur şunları söyledi: “Dijital mahremiyetin 3 tane tehdit kaynağı var: Birincisi Kendisini İfşa Etme, ikincisi Merak, üçüncüsü Gözetleme. Aslında burada bizim için en önemli olan kısım Kendisini İfşa Etme çünkü kişisel verilerin alanına en çok bu giriyor. Peki bireyler giderek gözetimin gönüllü unsurları haline geliyor. Kendi fotoğraflarını kendi videolarını paylaştıkça haz duymaya başlıyorlar. Daha çok beğenilme arzusu, daha çok paylaşılma arzusu, milyonları arzusu her geçen gün artıyor ve bu da kişilerin mahremiyetinin kamusallaşmasına yol açıyor. Açıkçası bunları paylaşanlar da bundan rahatsız olmuyor. Dijital mahremiyetin görünme duygusuna bakalım. Bunları yaparken aslında 4 tane ana örnek verebiliriz: ‘Artık insanlar bizi duysun; ben yalnız değilim, sosyalim, eğlenceliyim; ben zenginim ama paramı da bilsinler; şu kafede şunu içiyorum.’ Artık yeni nesilde en çok gördüğümüz şey görünme duygusu.

Bir noktaya daha değinmek istiyorum. Dijital mahremiyetin en büyük düşmanı samimiyet. Gençlerimiz özellikle en yakın arkadaşlarına kişisel şifrelerini ya da mahrem bilgilerini vermekten çekinmiyorlar. Bazen de bunların kötü örnekleriyle karşılaşabiliyoruz. Örneğin ‘ÖSYM şifresini verdi, hayatı karardı.’ gibi. Bu yüzden bence en önemli olan çocuklarımıza ya da gençlerimize dijital güvenliğin mahremiyetini aşılamamız. Bu noktada da samimiyet ile mahremiyetin farklı şeyler olduğunu belirtmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.”

VİDEO: 134
BAŞLIK: Dijital Yerlilerin Mahremiyeti
KONUŞMACI: Abdi Baktur – BTK Sosyal Medya Uzmanı
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara