e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Dünyadaki nükleer enerji santrallerine yapılan saldırılar


Dünyadaki nükleer enerji santrallerine yapılan saldırılar

Dünyadaki nükleer enerji santrallerine şu ana kadar yapılan siber saldırılara örnek veren Beyaz Şapkalı Hacker Mustafa Altınkaynak, “2003’te Davis Besse santraline ve 2006’da Browns Ferry santraline yapılan saldırılar ile İran’daki Stuxnet olaylarının detaylarını verdi.

David Besse olayında nükleer enerji tesisine sızmaya çalışan hackerların bu kurumun hizmet aldığı bir firmaya sızdıklarını söyleyen Altınkaynak, bu firmaya ait network üzerinden de hedefledikleri nükleer enerji tesisine sızmayı başardıklarını dile getirdi.

Browns Ferry kazasında çok fazla maddi zararın olmadığını ifade eden Altınkaynak, “Ama kazanın oluş sebebine bakacak olursak; network içerisinde kalabalık bir trafik üretiliyor ve işini yapması gereken cihazlar bu kalabalık trafik yüzünden işleyişini yapamıyordu. Bu sayede nükleer tesis zarar gördü” dedi.

Stuxnet olayında da zararlı yazılımının, bir çalışanın USB belleği ile nükleer enerji santralindeki bir bilgisayara girdiğini belirten Altınkaynak, zararlı yazılımın daha sonra tesisteki tüm SCADA sistemlerine sızmayı başardığını ifade etti.

VİDEO: 504
BAŞLIK: Dünyadaki Nükleer Enerji Santrallerine Yapılan Saldırılar
KONUŞMACI: Mustafa Altınkaynak – Beyaz Şapkalı Hacker
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara