e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Eyüp Çelik: Özellikle Son 10 Yıldır, Türkiye’de Daha Çok Beyaz Şapkalı Hacker Yetişiyor


Eyüp Çelik: Özellikle Son 10 Yıldır, Türkiye’de Daha Çok Beyaz Şapkalı Hacker Yetişiyor

Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) himayesinde, 24 Nisan 2019’da Ankara’da gerçekleştirilen 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi’nde, Hacker Eyüp Çelik ile etkinlik gündemini değerlendirdik.

Eyüp Çelik e-Safe etkinlikleri hakkında şunları söyledi: “Organizasyon oldukça güzel. Sabahtan itibaren, tüm taraflarında yer almaya çalıştık. Oldukça bilgilendirici bir etkinlik. Düzenleyen bütün arkadaşlara teşekkür ederim.”

Kendisi de beyaz şapkalı bir hacker olan Çelik, beyaz şapkalı hacker’lar ile siyah şapkalı hacker’lar arasındaki farkı şöyle özetledi: “Beyaz şapkalı hacker’lar, genelde kurumlara ve kamuya güvenlik hizmetleri veren ve hacker’ların bildiği kullandığı yöntemleri kullanarak karşı bir savunma geliştiren güvenlik uzmanlarına verilen isim. Siyah şapkalı hacker’lar ise daha çok sistemlere saldırıp zarar vermek, kişisel verileri çalmak ya da bunları bir şekilde pazarlamak adına saldırgan faaliyetlerde bulunan kişilere verilen bir genel isim.

Eskiden siyah şapkalı hacker daha çok çıkıyordu Türkiye’den ama özellikle son 10 yıldır, ezici çoğunlukta beyaz şapkalı hacker’lar yetişiyor. Bir çok kurumda da görev alıp çalışıyorlar. Siber güvenlik farkındalığını oluşturmak ve kamudaki güvenliği arttırmak adına, beyaz şapkalı hacker’larımız, pek çok kuruma destek veriyorlar.

Çelik, siber güvenlik konusunda, sıradan vatandaş tarafından alınabilecek tedbirlere de değindi: “En basit anlamda, bilmediği şeye tıklamamalı. Mutlaka zararlı yazılımları yakalamak için bir anti-virüs mekanizmasının kurulu olması lazım. Mümkünse işletim sistemi ile birlikte gömülü olarak gelen güvenlik duvarlarını aktif olarak kullanırsa bilmediği ve güvenmediği şeylere tıklamazsa bir problem olmayacaktır.”

VİDEO: 143
BAŞLIK: Özellikle Son 10 Yıldır, Türkiye’de Daha Çok Beyaz Şapkalı Hacker Yetişiyor
RÖPORTAJ: Eyüp Çelik – Hacker
ETKİNLİK: 2.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 24 Nisan 2019, Çarşamba
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara