e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Gemilere yönelik siber saldırı türleri


Gemilere yönelik siber saldırı türleri

Geminin içerisinde bilgiler ve gemi üzerinde de navigasyonel sistemler olduğunu belirten Beyaz Şapkalı Hacker Atalay Keleştemur, gemilerin açıkları olduğunu söyledi.

Siber vandalizm, siber hırsızlık, dolandırıcılık, gözetleme, casusluk, sabotaj, terörizm, savaş, istihbarat, İKK ve propaganda gibi siber saldırı türlerinin büyük bir kısmnını artık ticari gemilere de yapıldığını vurgulayan Keleştemur, “Gemi çerisinde laptop ile geminin seyir sistemlerine sızılıp, hatta akıllı gemi ise makinesi bile durdurulabilir” dedi.

Siber saldırı yöntemlerinde en çok deniz ticaretini etkileyenler saldırıların başında fidye yazılımların olduğunu aktaran Keleştemur, “Denizcilik sektöründeki siber saldırıların türlerine baktığımız zaman yüzde 77 zararlı yazılım. Onun dışında oltalama saldırıları çok fazla duyduğumuz şeyler. Yani birçok denizcilik firması yetkilisi oltalama saldırılarına gelip, ekonomik zararlar elde edebiliyorlar” şeklinde konuştu.

VİDEO: 482
BAŞLIK: Gemilere Yönelik Siber Saldırı Türleri
KONUŞMACI: Atalay Keleştemur – Beyaz Şapkalı Hacker
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara