e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

İnsanlara ve işletmelere daha yakın dijital altyapı oluşturmak gerekiyor


İnsanlara ve işletmelere daha yakın dijital altyapı oluşturmak gerekiyor

Türkiye’deki dijital altyapı ve bir ara bağlantı platformu operatörü olarak internet Exchange’in uç noktalara yaklaşması gerektiğini belirten DE-CIX International CEO’su Ivo A. Ivanov, “Nüfus olarak en az bir milyon kişi. Bu yüzden insanlara ve işletmelere daha yakın dijital altyapı oluşturmak için önümüzdeki yıllarda odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Otomotiv, finans ve sağlık sektörlerinin ortak ihtiyaç ve eğilimlerinin neler olduğuna örnek veren Ivanov, “Hadi dijital arabaya bakalım. Bugün bakarsak anonim bir sürüşten bahsetmiyorum. Bu bir kaç yıl sonraki tüm dijital uygulamalarla bağlantılı arabadan bahsediyorum. Veri akışının yüzde 70’i arabada kalıyor ve gece yüklenebiliyor. Bu nedenle gecikme söz konusu olduğunda bu çok önemli değil” ifadelerini kullandı.

Finans hakkında da konuşan Ivanov, “Finans sektöründeki trendler nelerdir? Neden bankalar işlerini yalnız başına ele almayı bıraktılar? Şimdi ipotekle başlamak için tüm değer zincirini kapsamak, yalnızca bir mülkün geliştiricisiyle başlamak, mülkü finanse etmek, sigortayı desteklemek için bir emlak acentesi oluşturmak ve diğer hizmetler bundan sonra tüm değer zincirini kapsamak istiyorlar. Bunu dijital hale getirmeleri gerektiğini söyleyerek, tüm veri alıcıları ve tedarikçileri ile etkileşime giren büyük bir altyapı kapsamına ihtiyaçları olduğunu ve bunu mümkün olduğunca basit hale getirmeleri gerektiğini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Sağlık sektöründe ise uzaktan hasta yönetiminin ve sanal doktor ziyaretlerinin giderek daha popüler hale geldiğini aktaran Ivanov, “Biliyoruz ki günümüzde kan basıncını ölçebileceğimiz birçok cihaz var. Göz testi, kulak testi ve diğer testler dünyada evlerde gerçek zamanlı olarak doktorla değiş tokuş; yani gerçek bir sanal doktor ziyareti gibi video sitesindeki uygulamaları kullanarak yapılabiliyor. Bu nedenle doktorla iletişim kurulması son derece hassas hale geliyor. Bu da gecikme için çok iyi bir performans gerektirir. Çünkü oturma odamızda hasta oturuyorsak ve ekibin bağlantısı çalışmıyorsa, doktorunuzla düzgün konuşamıyorsanız, test verileri düzgün iletilmiyorsa bunu sadece bir operatörle yapmak mümkün değil. Hatta iki operatörle değil. Bunun olmasını sağlamak için bu kuruluşlar veri üzerinde kontrollerini daha fazla ellerine almaları gerekiyor. Daha fazla dahil olmaları gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

VİDEO: 528
BAŞLIK: İnsanlara ve İşletmelere Daha Yakın Dijital Altyapı Oluşturmak Gerekiyor
KONUŞMACI: Ivo A. Ivanov – DE-CIX International CEO
ETKİNLİK: 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 25 Mart 2021, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara