e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Veri ihlallerinin ekonomiye etkisi nedir?


Veri ihlallerinin ekonomiye etkisi nedir?

Veri güvenliğinin önemine vurgu yapan Türkiye Bilişim Derneği 2’nci Başkanı Ali Yazıcı, “2019 verilerine göre; 2018’e göre siber saldırılarda yüzde 33 artış var. 2020’de ise Covid-19’la mücadele tarihinden bugüne kadar siber saldırılarda yüzde 300 bir artış oranı var” dedi.

“Yine 2019 verilerine baktığımız zaman veri ihlalleri 7.9 milyar. Ve bu veri ihlallerinin kurumlara ortalama maliyeti de 3.9 milyon dolar. Bir veri ihlali olduğu zaman bunu kurumun algılaması ve müdahale etme süresi ortalama 280 gün” diyen Yazıcı sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer bir kurum bu veri ihlallerini algılamayı 200 gün öncesine çekebilirse, çekemeyenlere karşı yaklaşık bir milyon dolarlık bir tasarruf sağlıyor. Eğer bir kurum siber olaylara müdahale ekiplerine sahipse, bunu yapmayan kurumlara göre iki milyon dolarlık bir tasarruf sağlar. Bir de tam güvenlik otomasyonu sağlayan firmalarda uygulamayan firmalara göre 3.5 milyon dolar gibi bir tasarruf sağlayabiliyor.”

Dolayısıyla burada veri güvenliği farkındalığının çok önemli olduğunu belirten Yazıcı, “24 saatlik bir siber saldırının dünya ekonomisine vereceği yaklaşık zarar 93 milyar dolar. Türkiye’ye vereceği zarar ise 2-4 milyar dolar arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.

VİDEO: 529
BAŞLIK: Veri İhlallerinin Ekonomiye Etkisi Nedir?
KONUŞMACI: Ali Yazıcı – Türkiye Bilişim Derneği 2. Başkanı
ETKİNLİK: 3. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 12 Kasım 2020, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara