e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Kişisel verilerin korunmasında gözetleyici kapitalizme dikkat!


Kişisel verilerin korunmasında gözetleyici kapitalizme dikkat!

İnternet kullanımının hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ve dolayısıyla internet uzayında tüm kişisel verilerin geniş kapsamda bu uluslararası küresel internet uzayında paylaşıldığını belirten MOBİLSİAD Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin, kişisel verilerin korunması noktasında gözetleyici kapitalizme karşı dikkatli olmak gerektiğini dile getirdi.

Yıkıcı teknolojilerin geliştiği bir dünyada, insanların hayatının her saniyesinin kayıt altına alındığını söyleyen Prof. Dr. Alkin, “Dolayısıyla da yıkıcı teknoloji ve inovasyon ile günlük hayattan üretime, istihdama, ihracata ve iletişime kadar artık pek çok alışkanlığımızın değiştiğinin farkındayız. Bu süreç içerisinde belki de en tehlikeli noktalardan bir tanesi; insanın teknolojiye karşı yenilgiyi kabul etmesi” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“İçinde bulunduğumuz dönem itibarı ile gözetleyici kapitalizmin kişisel verilerin korunması ve insanoğlunun akıllı teknolojileri kullanırken bunu bir bakıma bir teknoloji mahkumluğu noktasında farklı bir noktaya gelmemesi anlamında çok dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü psikoloji biliminin, ikna metotlarının matematiksel algoritmalara dönüştürüldüğü bir dünyada gözetleyici kapitalizm mekanizması ile aslında dünyada önde gelen uluslar üstü şirketler ve reklam verenler lehine insanların beğenilerini ve tercihlerini uluslararası ve küresel sosyal medya platformları üzerinden değiştirebilen, bunu gerçekleştirmek adına gözetleyici kapitalizmin boyutları çerçevesinde çok farklı mekanizmaları devreye sokabilen bir sürecin içinden geçiyoruz.”

Gözetleyici kapitalizmde, kâra dönüştürülen esas ürünün dünya vatandaşlarının, internet kullanıcısı tüketicilerinin davranış ve algılarında kademeli, yavaş ve hissettirilmeden başarılan değişim olduğunu ifade eden Alkin, “Bu çerçevede mega boyutta toplanan verilerle gerçekten insanların gelecekteki kararlarını yeniden tasarlayarak trilyonlarca dolar kazanan yeni bir kapitalizm anlayışını ifade etmekteyiz” şeklinde konuştu.

VİDEO: 505
BAŞLIK: Kişisel Verilerin Korunmasında Gözetleyici Kapitalizme Dikkat!
KONUŞMACI: Prof. Dr. Kerem Alkin – MOBİLSİAD Başkanı
ETKİNLİK: 3. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 12 Kasım 2020, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara