e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Kuantum geleceğin teknolojisi değil, yaşanmış ve yaşanmaya devam eden bir teknolojidir


Kuantum geleceğin teknolojisi değil, yaşanmış ve yaşanmaya devam eden bir teknolojidir

IT yapısı içerisinde birler ve sıfırlar olduğunu söyleyen NETAŞ Siber Güvenlik Hizmetleri Müdürü İsmail Orhan, “Bilgisayardaki en alt, en düşük seviye işlemciye girdiğinizde birler ve sıfırlar çıkıyor. Yani bir işlemin bir fonksiyonun ya cevabı sıfırdır ya da birdir” dedi.

“Kuantum, yani atom altı parçacıklarının süper pozisyonda olduğu yapıda bu geleceğin teknolojisi değil, yaşanmış ve yaşanmaya devam eden bir teknolojidir” ifadesini kullanan Orhan, “Kuantumda cevap bir olabilir, sıfır olabilir veya bir ve sıfır olabilir. Bu tüm cevapları kapsayan bir hız demek” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Klasik bir bilgisayarın belirli bir 56 bitlik şifrelemeyi kırması bir gün sürerken, kuantum bilgisayarı yalnızca 0,32 milisaniyede, yani bir göz kırpma hızının binde biri kadar bir sürede bu şifrelemeyi kırabilir.”

VİDEO: 582
BAŞLIK: Kuantum Geleceğin Teknolojisi Değil, Yaşanmış ve Yaşanmaya Devam Eden Bir Teknolojidir
KONUŞMACI: İsmail Orhan – NETAŞ Siber Güvenlik Hizmetleri Müdürü
ETKİNLİK: 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 25 Mart 2021, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara