e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Metaverse ve blockchain


Metaverse ve blockchain

Metaverse’de mülk alımlarının kripto paralar ile yapıldığını söyleyen Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Av. Özge Evci Eralp, “Aynı zamanda NFT’ler var. Merkeziyetsiz Metaverse’lerde oy kullanma ve üyelikler akıllı sözleşmelerle yürüyor” dedi.

Decentraland’in veri politikasından bahseden Eralp, “Bir veri tabanına güvenebilir misiniz? G-Mail sunucuları hacklenirse bütün verileriniz gider. ICloud siber saldırıya uğrarsa yine bütün verilerinizi kaybedersiniz. Siz belki veri yöneticisi John’a güveniyorsunuz orada. Ancak blockchain olursa bir matematiksel koda güveneceksiniz. Veri kendi kendini koruyacak” ifadelerini kullandı.

Blockchain’nin merkeziyetsiz bir yapı olduğunu belirten Eralp, “Ancak bizim kişisel verileri koruma kanunlarımız merkezi yapıları koruyor. Blockchain’deki hash değerleri gibi kavramların tartışılması gerekiyor” şeklinde konuşarak sözlerine şöyle devam etti:

“Bu konuda Fransız Veri Koruma Otoritesi’nin (CNIL) bazı çözüm önerileri var. Bunlar;
• Kişisel veriyi blockchain’den ayırarak özel veri tabanında saklamak
• Blockchain’e kişisel veri eklememek
• Tek seferlik public anahtar kullanmak
• Halka açık bir blokzinciri kullanmadan önce iyi değerlendirmek
• Blockchain işleyişini iyi anlamak
• Sistem yapılandırılırken ilgili kişinin haklarını gözetmek
• Veri sorumlusunun belirli olması”

VİDEO: 583
BAŞLIK: Metaverse ve Blockchain
KONUŞMACI: Av. Özge Evci Eralp – Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi
ETKİNLİK: 5. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Mayıs 2022, Salı
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara