e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Mahmut Küçük: Tüm Sektörlerin Katılacağı, Fiili Siber Güvenlik Tatbikatları Yapılmalı


Mahmut Küçük: Tüm Sektörlerin Katılacağı, Fiili Siber Güvenlik Tatbikatları Yapılmalı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) himayesinde, 14 Mart 2019’da Ankara’da gerçekleştirilen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde, Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük, bizi kırmayarak sorularımızı yanıtladı.

Mahmut Küçük, e-Safe etkinliklerini şu şekilde değerlendirdi: “Açıkçası ben, e-Safe’in bu tür etkinliklerine katılmayı seviyorum, Musa Savaş Bey’le de daha önce görüştük. Her türlü etkinliğe biz Türk Telekom olarak sponsoruz ve sponsor olmaya da devam ederiz inşallah. Biz güvenlik konusunda bu tür gündem oluşturan, gündemi sıcak tutan, sektörü bir araya getiren ve dinamizmi sağlayan etkinliklerden dolayı çok teşekkür ediyoruz e-Safe’e.”

Mahmut Küçük, potansiyel siber saldırılara karşı, farklı sektörlerin sinerjisini arttırmak için icra edilmesi gereken ortak tatbikatlara da değindi: “Siber alanda düzenli ordulara ihtiyacımız var. Oluşabilecek risklere karşı ortak tatbikatlar yapılması lazım. Örneğin bir DNS alt yapısı çöktü ya da erişimimiz engelledi ya da enerji alt yapısı gibi kritik sistemlere bir saldırı gerçekleşti… Bunların, finans sektöründen enerji sektörüne kadar herkese etkisi olacaktır.

Şu anda kâğıt üzerinde tatbikat yapabilecek yetkinliğimiz var. Bunların en azından, ilgili ekiplerle bir araya gelerek, teorik olarak tatbikatını yapalım. Ama bu tatbikatları fiili olarak da yapmalıyız. Şu anda bazı ülkeler bunu yapıyor. Biz de bunu yaptığımızda, karşımıza neler çıkacak, çok net bir şekilde görürüz. Ona göre de gerekli önlemleri almak için fırsatımız olur. Ama şu anda bunu yapmadığımız zaman, karşımıza çıkabilecek herhangi bir risk veya tehdit karşısında, o anda herkes kendi bilgisi ve tecrübesi kadar buna cevap verebilecek. Burada bir koordinasyon problemi yaşanıp yaşanmayacağını bilmiyoruz. Neler yapılacağı konusunda önceden hazırlıklı olmak lazım.”

VİDEO: 110
BAŞLIK: Mahmut Küçük: Tüm Sektörlerin Katılacağı, Fiili Siber Güvenlik Tatbikatları Yapılmalı
RÖPORTAJ: Mahmut Küçük – Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara