e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Metaverse nedir?


Metaverse nedir?

Metaverse’ün özel ve ticari hayatın tamamen sanal gerçeklik (VR) ile yaşanacağı platformlar olduğunu dile getiren Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Av. Özge Evci Eralp, “Tarayıcıdan girilen platformların genelde uzantısı io olur. Bu oyunlarda kullanılan bir uzantıydı. Şuan Metaverse platformları bunu adapte etmeye başladı” dedi.

Metaverse’ün bir ekosistemi olduğunu belirten Eralp, “Metaverse’ün Metaverse olabilmesi için NFT, Blockchain, merkeziyetsizlik, biyometrik veriler, kripto paralar, yapay zekâ, açık kaynak kodlu ve Virtual Reality gibi aktörleri barındırması gerekiyor. Ancak böyle bir platform yok” ifadelerini kullandı.

Nasıl hayatımıza girdi?

“Biz önce Metaverse’ü filmlerde, kitaplarda görmeye başladık. Dünya 1960 yılındaki bir filmde Metaverse deneyimini ilk kez görmüş oldu. Daha sonra 1992 yılında Snow Crash romanında Metaverse kelimesi geçti” diyen Eralp, sözlerine şöyle devam etti:

“2008-2012 yılları arasında Bitcoin, Blokchain, NFT’nin ortaya çıkmasıyla dijital dünyada Metaverse’ün alt yapısı ilerlemeye başladı. 2015 yılında Metaverse platformlarının altyapısı olarak kabul edilen Ethereum’un ve özellikle Decentraland’in ortaya çıkmasıyla birlikle konuştuğumuz konular bu tarafa kaymaya başladı. 2016 yılında hep birlikte PokemonGo oynadık. Çevremizde Pokemonlar dolaşmaya başladı. Böylelikle dijital dünya ile fiziksel dünyayı birleştirmeye başladık. Arttırılmış gerçekliği denedik. 2018 yılında Ready Player One filmi ile tam olarak geleceğin Metaverse’ünü görmüş olduk. Son olarak 2021 yılında Facebook’un adını Meta olarak değiştirdiğini açıklamasıyla Metaverse’ü tam olarak konuşmaya başladık.”

VİDEO: 579
BAŞLIK: Metaverse Nedir?
KONUŞMACI: Av. Özge Evci Eralp – Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi
ETKİNLİK: 5. e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Mayıs 2022, Salı
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu – Ankara