e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Nükleer enerji sistemlerinin yapım aşamaları


Nükleer enerji sistemlerinin yapım aşamaları

Bir sistemin hayata geçirirken bir çok aşaması olduğunu söyleyen Beyaz Şapkalı Hacker Mustafa Altınkaynak, bunları şu şekilde sıraladı:

• Tasarım aşaması
• Donanım aşaması
• Yazılım aşaması
• İnsan kaynağının istihdam edilmesi aşaması

Nükleer bir tesisin kurulması sırasında tasarımın çok önemli olduğunu belirten Alyınkaynak, “Çünkü sizler tasarım aşamasında karar verdiğiniz ürünleri bir sonraki aşamada kullanmanız gerekiyor. Donanım ve yazılım aşamasında kullanmanız gerekiyor. Dolayısıyla da tasarım aşaması gerçekten bu tesisin mimari açıdan kurgulanması noktasında önem arz ediyor” dedi.

Bir sonraki aşamada donanım aşmasında da donanımdan kaynaklı sıkıntıların ortaya çıkmaması ya da doğru zamanda, doğru desteğin sağlanabilmesi için donanım üreticilerine her zaman ulaşabilmek gerektiğini dile getiren Altınkaynak, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Donanımı yönlendiren yazılım aşamasında benzer şekilde sizin tarafınızdan yazılmış, güvendiğiniz üçüncü parti firmalardan tedarik etmeniz gerekecek. Yine kesinlikle içerisine anlayıp analiz edebileceğiniz formatta gelecek. Biz bunu terminolojide açık kaynak olarak nitelendiriyoruz.”

VİDEO: 502
BAŞLIK: Nükleer Enerji Sistemlerinin Yapım Aşamaları
KONUŞMACI: Mustafa Altınkaynak – Beyaz Şapkalı Hacker
ETKİNLİK: 4. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 24 Eylül 2020, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara