e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Ortak Problem ‘Yetkin İnsan Eksikliği’


Ortak Problem ‘Yetkin İnsan Eksikliği’

1.e-Safe Boğaziçi Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler Zirvesi, 8 Mayıs 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Zirvede, TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Mustafa Dayıoğlu, “Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Mustafa Dayıoğlu; ‘Siber tehditler nereye gidiyor? Yerli ve milli olarak neler yapılabilir? Siber Güvenliğin tarihsel gelişimi nedir? Siber Güvenlik pazar ve teknoloji trendleri nelerdir? Ulusal Siber Güvenlik ekosistem çalışmaları olarak neler yapılıyor?’ başlıklarına değindi.

Dayıoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Siber Güvenlik tarihsel olarak dün Bilgi Sistemleri Güvenliği idi, bugün Siber Güvenlik, yarın sibernetik yani Siber Fiziksel Sistemler Güvenliği olacak, gelecekte ise Akıllı Sistemler Güvenliği haline dönüşecek.

Siber güvenliğin en çok gelişmesinin sebepleri tehditler ve açıklardır. Eskiden yüksek seviyeli açıkların sayısı fazla iken bugün bu açıkların sayısı azaldı. Ama bu süreçte tehditler ve saldırılar çoğaldı.

Bu içinde yaşadığımız yıllar 2020 kadar çok önemli. Özellik bulut bilişimin gelmesi, nesnelerin internetinin yaygınlaşması geçmişten şu ana kadar kullandığımız siber güvenlik ürünlerinin değişmesine sebep oluyor. Bulut kavramı, 5g kavramı geldikçe isimler ve tanımlar değişmekte, araçlar ve ürünler de değişmektedir. Yeni trendlerin büyüme oranları çok hızlı.

‘Türkiye’de siber güvenlik sorunları neler ve yerli bir ekosistemi nasıl kurarız?’ üzerine saha araştırması yaptık. Bu araştırmada gördüğümüz en önemli konu şu idi; hem hizmet veren, hem ürün geliştiren, hem de hizmet alan tarafından baktığımız da eksikliğin ‘yetkin insan eksikliği’ olduğu tespit edildi.”

Dayıoğlu, konuşmasını sonunda Türkiye’deki siber güvenlik ürün pazarına, yerli ürünlerin pazardaki oranlarına, uluslararası fonların siber güvenlik yatırım analizlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

VİDEO: 059
BAŞLIK: Ortak Problem ‘Yetkin İnsan Eksikliği’
KONUŞMACI: Mustafa Dayıoğlu – TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü
ETKİNLİK: 1.e-Safe Boğaziçi Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler Zirvesi
TARİH: 8 Mayıs 2018, Salı
YER: Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall Kültür Merkezi – İstanbul