e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Kız İstemeye Gidilince Facebook’a Sorulmalı


Kız İstemeye Gidilince Facebook’a Sorulmalı

1.e-Safe Boğaziçi Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler Zirvesi, 8 Mayıs 2018 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Zirvede, Türksat’da Kıdemli Danışman olarak çalışan Dr. Yılmaz Vural, “Kişisel Veri Mahremiyeti” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Dr. Yılmaz Vural şunları söyledi: “Veriden hikmete giden bir yolculuk var, biz bu yolculuğun neresindeyiz? Kişisel veri diyoruz, bunun bir ekonomisi var, bu ekonominin neresindeyiz? Kişisel verilerin işlenmesi ve çıkarımlar neler? Kişisel veri mahremiyeti nedir?

Siber dünyada, gerçek dünyada, biz her adımda biz iz bırakıyoruz. Bu izler bizim bir parçamız. Bu parçalar bir araya getirildiğinde bizden daha biz biri ortaya çıkarılıyor. Bu işlenmemiş gerçekler ismi; veri… Bunun bir üstü “Bilgi”, yani verilerin anlamlandırılması. “Malumat” sonraki adım, bilgiden edinilen tecrübe. Bir sonraki adım “Bilgelik”, malumatların üstü çıkarım… Edinilen tüm bu veriler işleniyor ve bir algoritma oluşturuluyor. Kişisel verilerini korumayan ülkelerin geleceği, verileri işleyen algoritma sahiplerinin elindedir.

Kişisel verilerimiz online ve offline ortamda toplanıyor. Offline olarak Google Home diye bir cihaz var. Ev içi Google asistanı sesinizi alabilecek herhangi bir köşeden size yanıt verebiliyor. Sanal asistanlara dikkat etmekte fayda var. Sesli komutlu her alan her türlü cihaz sizi dinlemek üzere tasarlanmıştır.

Dijital ortamda 4 büyükler var. Ortak bir platform üzerinde anlaşmış 4 büyükler: Google, Apple, Facebook, Amazon… Eskiden kız istemeye gidilince komşuya sorulurdu, şimdi Facebook’a sorulmalı. Babasının annesinin bildiğinden daha çok bilgiye sahip.

Kişisel veriler veri yaşam döngüsü içerisinde ele alınmalıdır. Kişisel veri tutulan tüm ortamlarda, ek tedbirlerin alınması gereklidir. Kişisel verilerin korunması farkındalığı oluşturulmalıdır. Kişisel verilerin korunması geleceğimiz açısından stratejik öneme haiz kritik bir konudur. Kişisel verisini koruyamayan ülkelerin geleceği kendi sınırları dışında belirlenir.”

VİDEO: 060
BAŞLIK: Kız İstemeye Gidilince Facebook’a Sorulmalı
KONUŞMACI: Dr. Yılmaz Vural – Türksat Kıdemli Danışmanı
ETKİNLİK: 1.e-Safe Boğaziçi Kişisel Verileri Korumada Yerli Çözümler Zirvesi
TARİH: 8 Mayıs 2018, Salı
YER: Boğaziçi Üniversitesi, Albert Long Hall Kültür Merkezi – İstanbul