e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Siber Uzayın Operasyonel Alan Olarak Tanımının Uluslararası Önemi


Siber Uzayın Operasyonel Alan Olarak Tanımının Uluslararası Önemi

14 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Genelkurmay MEBS Bşk. Hv. Tuğg. Alper Ketencioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TSK Siber Savunma Komutanı Albay Can Sert, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve sektör temsilcileri katıldı.

3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde bir konuşma yapan NATO Cyber Defence Former Head’i Süleyman Anıl özetle şunları söyledi: “Siber alan gençlerin alanı. Buradaki gençler merak ediyorlar, saçı sakalı ağarmış birisi siber konusunda bize ne söyleyebilir diye. Ben size 27 senelik siber savunma, siber güvenlik tecrübemin bir kısmını yansıtmaya çalışacağım. Jeopolitik anlamda artık siber alanda operasyonlar düzenleniyor. Bu operasyonlar sadece askeri anlamda değil, devlet operasyonları. Bu konularda görüşlerimi paylaşacağım.

Suat beyde bahsetti, günümüz siber saldırı haberlerini okumakla geçiyor. Bizde ve yabancı basında bolca görüyoruz. Bu haberler oldukça popüler ve ilgi çekiyor. Fakat bu haberlerle ilgili basında görmediğiniz bir detaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Örmek olarak da Ransomware yani fidye yazılımcılığı. Suat beyde bahsetti. Sizin dokümanlarınızı veya bilgisayarlarınızı kilitliyor ve kripto paralarla ödeme yapmak zorunda kalıyorsunuz. Basının yazmadığı şu, siz güncellemeleri düzenli yapıyorsanız, yamalarınızı yapıyorsanız size bir zararı olmaması lazım. Zaten olmuyorda. Ransomware’den zarar görmeyen binlerce ağ var.

Siber savunma karşılık verme yeteneği değildir. Günümüzde yönetilemeyen problem bu. Bundan dolayı da buna cevap olarak da ülkeler senelerdir çalışıyorlar. Değişik ülkelerin temsil edildiği çeşitli kurumlar var. Devletlerin siber alandaki tavrı ne olmalıdır? Fakat maalesef bir yere ulaşamadı. En önemli çalışma Birleşmiş Milletlerde yapıldı. 2015’te çok önemli bir noktaya gelindi. Fakat sonrası gelmedi.”

VİDEO: 099
BAŞLIK: Siber Uzayın Operasyonel Alan Olarak Tanımının Uluslararası Önemi
KONUŞMACI: Süleyman Anıl – NATO Cyber Defence Former Head
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara