e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Siber Terörle Mücadelede Uluslararası İşbirliği


Siber Terörle Mücadelede Uluslararası İşbirliği

14 Mart 2019 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleşen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Genelkurmay MEBS Bşk. Hv. Tuğg. Alper Ketencioğlu, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TSK Siber Savunma Komutanı Albay Can Sert, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve sektör temsilcileri katıldı.

3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde “Siber Terörle Mücadelede Uluslararası İşbirliği” hakkında bir sunum yapan Acmena Yönetim Kurulu Başkanı Suat Baysan özetle şunları söyledi: “Siber güvenlik deyince sadece teknoloji olarak düşünmemek lazım. Siber güvenlik bizim iznimiz olmadan sistemlerimize giren, süreçlerimize müdahale eden, her türlü izinsiz yaklaşıma siber güvenlikle karşılık vermek zorundayız. Ayrıca istenmeyen her türlü bilgiyi de yok etmek zorundayız. Eski bir Cisco’cu olarak Cisco’dan çok faydalandım.

Siber saldırıların olduğu yerleri inceledim. En fazla saldırı Kuzey Amerika’da oluyor. Saldırıların boyutları da inanılmaz ölçülerde. Şirketlere bir milyon doların üzerinde zarar veriyorlar. Süreçlere ve insan kaynaklarına müdahale ediyorlar. Bilgilerini alıp bir yerlere saklayarak tehditlerle parasal boyutlara çekiyorlar. Tahmin şu ki 2023 yılına kadar 33 milyar tane kayıt daha çalınacak. Bu kayıtların değerinin 146 milyar dolar olması bekleniyor. Yani saldırılarda yüzde 175 bir artış bekleniyor.

Biz ne kadar çok teknolojiyi ileriye doğru götürmeye çalışırsak, saldırganlarda o derece saldırıları artırıyor. Örneğin kriptolu verilere saldırıyorlar. Yasal platformları kullanıyorlar. Word, .pdf gibi yasal platformları kullanıyorlar.

Profesyonellerin büyük çoğunluğu özellikle sağlık sektöründe ve diğer alanlarda davranışsal araçların geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Yani davranışları düzeltirsek saldırılara karşı kendimizi koruyabiliriz. Teknik olarak kod yazmak yazılımla uğraşmak çok önemli fakat acaba davranışlarımız doğru mu?”

VİDEO: 098
BAŞLIK: Siber Terörle Mücadelede Uluslararası İşbirliği
KONUŞMACI: Suat Baysan – Acmena Yönetim Kurulu Başkanı
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara