e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Süleyman Anıl: Siber Güvenlikte, Caydırıcılık ve Proaktif Savunma da Önemli


Süleyman Anıl: Siber Güvenlikte, Caydırıcılık ve Proaktif Savunma da Önemli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) himayesinde, 14 Mart 2019’da Ankara’da gerçekleştirilen 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nde, eski NATO Siber Güvenlik Direktörü Süleyman Anıl ile bu alandaki farklı yaklaşımları konuştuk.

Süleyman Anıl, siber güvenlik alanındaki proaktif yaklaşımlar ile ilgili şunları söyledi: “Bu tip saldırılarda sadece siber savunma yeterli olmuyor çünkü saldırıların arkasında; devlet kaynakları, devlet imkanları veya devlet istihbaratı olan gruplar var. O yüzden devlet seviyesinde, devletin merkezi yönetiminde özel yeteneklerin olması lazım. Burada uluslararası planda, siber caydırıcılık terimi devreye girer. Yani sizin öyle bir siber konumda olmanız lazım ki karşı taraf bu saldırıyı planlarken, sonuçlarından dolayı, mümkünse daha ilk başta saldırmamaya karar vermesi lazım. Siber caydırıcılığın içinde tabii sadece siber yetenek yok. Politik bir konum da var. Yani eğer sizin askeri ve politik gücünüz yeterli olursa, diğer ülkeler durup düşünürler.

Bir de siber reaksiyon var, siber operasyon da dediğimiz. Yani devletlerin bu tip saldırılara karşı gelmesi için kendi siber operasyon yeteneklerini, tehdit analiz merkezleri ile beraber geliştirmesi lazım. Bu tip bir saldırı olduğunda, saldırıyı kimin yaptığının, ne zamandır hangi amaçla yaptığının çok iyi tespit edilip, eğer sizin politik ve askeri konumunuz gerekli caydırıcılığı sağlamıyorsa o zaman saldırı kaynağına, proaktif savunma yaklaşımı ile siber operasyonlar yapılıp saldırının durdurulması gerekiyor.”

Anıl, sektördeki bilinç seviyesini ise şu şekilde yorumladı: “Bilinç hızla yükseliyor, yani 2-3 sene önceki bu tip konferanslara göre, bayağı bir bilinçlenme var. Katılımcılardan belli. Ben çok iyimserim. Büyük bir ihtimalle 3-5 sene sonra daha da iyi bir resim göreceğiz.”

VİDEO: 113
BAŞLIK: Süleyman Anıl: Siber Güvenlikte, Caydırıcılık ve Proaktif Savunma da Önemli
RÖPORTAJ: Süleyman Anıl – eski NATO Siber Güvenlik Direktörü
ETKİNLİK: 3.e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 14 Mart 2019, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara