e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Türkiye’deki kritik altyapı sektörleri nelerdir?


Türkiye’deki kritik altyapı sektörleri nelerdir?

Türkiye’deki altı sektörün kritik altyapı sektörü olarak belirlendiğini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı Onur Gençer, “Bunlar; elektronik haberleşme, enerji, su yönetimi, finans, kritik kamu hizmetleri ve ulaştırma” dedi.

Bu altı kritik altyapı sektörlerinde faaliyet gösteren 14 sektörel ve bin 800’ü bulan kurumsal Siber Olaylara Müdahale Ekibi’nin (SOME) kurulduğu belirten Gençer, “Bu SOME’lerimiz bünyesinde 4 bini aşkın uzman görev yapmaktadır” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) bünyesinde elde ettiğimiz kazanımlar ulusal bazda çok değerli. Siber tehditlerin en hızlı biçimde tespit edilmesi, engellenmesi ve bunlara karşı teknolojik tedbirlerin alınması kapsamında tamamen iç kaynaklarla geliştirilen AVCI, AZAT, KASIRGA, ATMACA ve KULE gibi uygulamalarla ulusal siber güvenliğimize önemli katkılar sağlıyoruz. Ülkemizin elektronik haberleşme altyapısı da USOM tarafından anlık olarak takip edilerek hizmet kesintisi veya DDoS dediğimiz saldırılar anlık olarak takip edilerek operatörlerle koordineli bir şekilde önlem alınabilmekte.”

Bu dönemde kritik altyapıların korunması adına çok önemli bir projeyi de hayata geçirdiklerini dile getiren Gençer, “Kamu Sanal Ağ (KamuNet) projesi, kamu kurum ve kuruluşlar arasındaki veri iletişiminin daha güvenli olarak yapılmasını sağlamak amacıyla 2015 yılında hayata geçirildi. Siber güvenlik risklerinin minimize edilmesi, mevcut ve kurulacak olan kapalı devre çözümlerinde standart sağlanması, ortak uygulamalar için uygun altyapının tesis edilmesi ve oluşturulmasını amaçlayan KamuNet, bugün 140 kurumumuzun katıldığı bir ağ haline geldi” şeklinde konuştu.

VİDEO: 546
BAŞLIK: Türkiye’deki Kritik Altyapı Sektörleri Nelerdir?
KONUŞMACI: Onur Gençer – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdür Yardımcısı
ETKİNLİK: 5. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 25 Mart 2021, Perşembe
YER: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu – Ankara