e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Türkiye’nin 2020’deki dijital bankacılık işlem adetleri, kritik alt yapıları ve siber atak sayıları


Türkiye’nin 2020’deki dijital bankacılık işlem adetleri, kritik alt yapıları ve siber atak sayıları

Trend Micro Satış Yöneticisi Gökhan Çörekçi, Türkiye’nin 2020 yılındaki dijital bankacılık işlem adetleri, kritik alt yapıları ve siber atak sayılarını e-Safe ile paylaştı.

Ekim-Aralık 2020 dijital bankacılık işlem adetlerine bakıldığı zaman çok ciddi bir şekilde dijital bankacılığın kullanıldığını belirten Gökhan Çörekçi, “Buradaki verilere baktığımız zaman Ekim-Aralık 2020 dönemi itibariyle internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 123 milyon, tutarı ise 1 trilyon 987 milyar TL’dir. Buradaki kredi kartları, buradaki veriler, buradaki kimlik verileri, buradaki data inanılmaz. Buradaki trafikte çok büyük. O yüzden finans sektörümüzün çok ciddi anlamda koruma altına alınması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin kritik alt yapılarının da inanılmaz derece de büyük olduğunu söyleyen Çörekçi, “Sağlık sektörüne baktığımız zaman 1.518 tane hastanemiz var. 22 tane Büyükşehir hastanemiz var. Finans sektöründe 48 bankamız, 9 bin 864 şubemiz, 33 bin ATM’miz, 2 milyon 423 tane post cihazımız var. Ulaştırmada 53 Havalimanımız var. Ciddi anlamda bir hava trafiği var. Üretim tesislerine baktığımız zaman 348 tane OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ve 50 bin fabrikamız var. Enerji sektörüne baktığımız zaman 325 barajımız, 47 termik santralimiz var” şeklinde konuştu.

Ayrıca 2020 yılında Türkiye’de 1 milyon 692 bin 320 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı düzenlendiğini dile getiren Çörekçi, “2020’de ağ güvenliği saldırılarında yüzde 416 oranında bir artış oldu. Türkiye’de her gün 4 bin 675, her saat 195 ve her dakika 3 adet kötü amaçlı yazılım saldırısı gerçekleşti. Bir veri sızıntısında işletmeler için ortalama kayıp da 3,92 milyon dolar. Bunların hepsi de alınmayan önlemler. Belki alınacak basit tedbirlerle aslında giderilebilecek bir durumken biz 2020 yılında bunlara maruz kalmışız. Dünyada da her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Bu siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu, siber güvenliğe yapılacak yatırımların ne kadar önemli olduğunu gösteren aslında istatiksel veriler” şeklinde sözlerini tamamladı.

VİDEO: 355
BAŞLIK: Türkiye’nin 2020’deki Dijital Bankacılık İşlem Adetleri, Kritik Alt Yapıları ve Siber Atak Sayıları
KONUŞMACI: Gökhan Çörekçi – Trend Micro Satış Yöneticisi
ETKİNLİK: 4.e-Safe Kişisel Verileri Koruma Zirvesi
TARİH: 17 Haziran 2021, Perşembe
YER: Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) – Ankara