e-Safe Zirveleri

Siber uzay var oldukça, siber güvenlikte var olacaktır. e-Safe Ulusal Güvenlik Etkinlikleri olarak, Siber Güvenlik ve Kişisel Verileri Koruma Sektörlerinin paydaşları olan; üreticiler, satıcılar, kamu, üniversite ve STK’ları bir araya getirerek sektörün sağlıklı gelişmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda e-Safe, yerel sorunlara odaklanmış bir Ulusal Güvenlik Etkinlikleri platformudur.

Türkiye’nin en büyük açık alan 5G ağı İTÜ kampüsünde kuruldu


Türkiye’nin en büyük açık alan 5G ağı İTÜ kampüsünde kuruldu

E-Safe’in her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği siber güvenlik zirvelerinin 8’incisi, 18 Ocak 2024 Perşembe günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ne gerçekleştirildi.

8’inci e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi’nin bu yıl odaklandığı konu ‘’Siber Güvenlikte Kariyer’’ oldu.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata, “Sayın başkanım, kamu ve özel sektörün çok değerli temsilcileri, özellikle de kariyer konusunu odağına alan 8. Siber Güvenlik Zirvesi’nde sizleri İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Üniversitelerin 4 temel faaliyet alanları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ata, “Bunlar; eğitim, araştırma, toplumsal katkı ve uluslararasılaşma. İTÜ 250’nci yılını da doldurmanın getirdiği tecrübe ve mühendislik konusundaki öncü rolü dolayısıyla siber güvenlik alanında da aslında uzun zamandır çok önemli faaliyetlerin düzenlendiği bir kurum olarak ortaya çıktı. Siber güvenlik deyince bütün dijital dönüşüm de temelimizde. Dijitalleştirilen bütün verilerin uçtan uca haberleşme de dahil bunların saklanması, korunması, ağ güvenliği, pek çok başlıkta korunması gerekiyor. Bu konuda öncelikle bizim Elektrik-Elektronik Fakültemizde uzun zamandır devam eden bölümlerimiz, Bilgisayar-bilişim Fakültesinde Bilgisayar Mühendisliği ve 4 yıl önce kurulan Yapay zeka ve Veri Mühendisliği Bölümlerimiz sektöre lisans seviyesinde çok önemli katkılar sundu. Tabii burada bilgi güvenliğine odaklanan, bilgi güvenliği ve kriptoloji alanında hem yüksek lisans hem de doktora programlarıyla öğrencilerimizi bu alana özel yetiştirmeye başladık” diye konuştu.

Sektörün hazır elemana ihtiyacına da değinen Ata, “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin destek ve girişimleriyle 4 tane Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu kuruldu. Burada yetiştireceğimiz öğrenciler gerçekten çok nitelikli şekilde, gerekli donanımları da haiz olarak, doğrudan hazır eleman olarak sektörle buluşacaklar” ifadelerini kullandı.

Haberleşme ve siber güvenlik alanında çok önemli projeler yürütüldüğünü de belirten Ata, “Biz yakın zamanda partnerlerimizle birlikte İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde bir açık alan 5G ağı oluşturduk. Bu ülkemizde şuan için en büyük açık alan ağıdır ve bunun yakın zamanda lansmanını da yapmak istiyoruz. Bu konuda hem araştırma hem de inovasyon bağlamında ülkemizdeki diğer üniversitelere, girişimcilere, start-uplara bir test ortamı da sağlayarak araştıra faaliyetlerimizi derinleştirmek istiyoruz” şeklinde onuştu.

VİDEO: 726
BAŞLIK: Türkiye’nin En Büyük Açık Alan 5G Ağı İTÜ Kampüsünde Kuruldu
KONUŞMACI: Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata – İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı
ETKİNLİK: 8. e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi
TARİH: 18 Ocak 2024, Perşembe
YER: İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi – İstanbul